Binnenkort

ZaterdagMatinee brengt Strauss’ Elektra

De NTR ZaterdagMatinee voert op 2 juni Richard Strauss’ intense opera Elektra uit. Markus Stenz staat voor het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor, sopraan Elena Pankratova vertolkt de titelrol.

Markus Stenz, die per 1 september 2019 als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest opgevolgd wordt door Karina Canellakis, dirigeert de uitvoering van Elektra. (© Hans van der Woerd)

Met Elektra bracht Richard Strauss het operapubliek in 1909 “in rep en roer”, aldus de ZaterdagMatinee. Met felle, expressionistische muziek hervertelde hij de klassieke mythe over de getraumatiseerde en op wraak beluste Elektra.

Strauss baseerde zijn opera op het gelijknamige toneelstuk van Hugo von Hofmannsthal, met wie hij een lange, vruchtbare samenwerking zou aangaan. De opera vraagt om drie krachtige vrouwenstemmen in de rollen van Elektra, haar zus Chrysothemis en hun moeder Klytaemnestra. In de Matinee zijn respectievelijk Elena Pankratova, Asmik Grigorian en Dalia Schaechter in die partijen te horen.

De rol van Orest wordt gezongen door bariton Károly Szemerédy. Tenor Thomas Piffka is Aegisth. Verder zijn er kleinere rollen voor onder anderen Florian Just, Laetitia Gerards, Renate Arends, Cécile van de Sant, Iris van Wijnen en Lisette Bolle.

Voor de uitvoering van Strauss’ partituur treden ruim 110 musici aan, die geleid worden door vertrekkend chef-dirigent Markus Stenz.

De uitvoering begint om 14.15 uur en wordt live uitgezonden op Radio 4. Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Drie dagen New York: diva's in topvorm

Volgend artikel

Mozart inspireert nieuw kostuumdrama

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.