BinnenkortBuitenland

Vooruitblik: Bregenzer Festspiele 2018

Op de immense Seebühne herhaalt de Bregenzer Festspiele dit jaar zijn productie van Carmen, op de andere speelplekken van het festival aan de Bodensee zijn veel nieuwe voorstellingen te zien, waaronder de Oostenrijkse première van Beatrice Cenci en de wereldpremière van Das Jagdgewehr.

Lena Belkina (Carmen) en David Pomeroy (Don José) repeteren op de Seebühne. (© Lisa Mathis)

Wat de Bregenzer Festspiele uniek en beroemd maakt, is de Seebühne, een groots podium op de Bodensee met maar liefst 7.000 zitplaatsen. Hier presenteert het festival iedere zomer zijn pièce de résistance, vaak een bekende titel uit het repertoire. Het podium kreeg extra bekendheid door de James Bondfilm Quantum of Solace, die een scène rond de Seebühne bevat.

Naast het grote toneel op het meer heeft de Bregenzer Festspiele nog meer speellocaties. In het Festspielhaus ligt het accent op onbekende opera’s en op de Werkstattbühne wordt hedendaags werk gebracht. Verder zijn er voorstellingen in het Theater am Kornmarkt en randactiviteiten in de Seestudio en het Kunsthaus Bregenz.

Tweede ronde Carmen

Net als vorig jaar is op de Seebühne Bizets bekende opera Carmen te zien. De populaire titel is te zien in een regie van Kasper Holten, voormalig operadirecteur van het Royal Opera House. De decors komen van Es Devlin, de eerste vrouw die een decor voor de Seebühne mocht ontwerpen. Het duo laat hun productie draaien om het lot en bezetenheid, waarbij onder anderen stuntmannen, dansers, figuranten en meerdere koren worden ingezet.

Gezien het grote aantal voorstellingen (29 tussen 19 juli en 20 augustus) zijn de hoofdrollen driedubbel bezet. Gaëlle Arquez, Lena Belkina en Annalisa Stroppa zijn afwisselend te zien als Carmen. Daniel Johansson, Martin Muehle en David Pomeroy delen de rol van Don José en als Micaëla zijn Mojca Bitenc, Cristina Pasaroin en Corinne Winters te bewonderen. Andrew Foster-Williams en Kostas Smoriginas nemen samen alle Escamillo’s voor hun rekening.

De Wiener Symphoniker, het Bregenzer Festspielchor, het Prager Philharmonischer Chor en het Kinderchor der Musikmittelschule Bregenz-Stadt worden geleid door Antonino Fogliani en Jordan de Souza.

Beatrice Cenci

Johannes Erath regisseert Beatrice Cenci. (© Lisa Mathis)

In het Festspielhaus krijgt de opera Beatrice Cenci van Berthold Goldschmidt zijn Oostenrijkse première. De drieakter is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de zestiende-eeuwse Romeinse edelman Francesco Cenci en zijn dochter Beatrice, die een plan bedenkt om haar wrede vader om te brengen. De Duitse componist Goldschmidt zette het verhaal in 1949 op muziek voor een Britse operawedstrijd. Pas in 1988 werd het werk voor het eerst uitgevoerd.

De Bregenzer Festspiele brengt het werk in een productie van Johannes Erath. Op de bok Johannes Debus, die eerder in Bregenz Les contes d’Hoffmann leidde. Christoph Pohl zingt Francesco Cenci, Gal James is Beatrice en Dshamilja Kaiser vertolkt Lucrezia, Beatrices stiefmoeder, die eveneens betrokken is bij het plan om Francesco te doden. Er zijn van 18 tot en met 30 juli drie voorstellingen.

Werkstattbühne

Op de Werkstattbühne is de eerste opera van de uit Tirool stammende componist Thomas Larcher te zien. Das Jagdgewehr is gebaseerd op een roman van Yasushi Inoue en wordt in een regie van Karl Markovics – zijn eerste operaenscenering – uitgevoerd. Michael Boder leidt de wereldpremière, in de cast topnamen als Mark Padmore en de Nederlandse Olivia Vermeulen. Er zijn drie voorstellingen tussen 15 en 18 augustus.

Op hetzelfde toneel staat op 21 en 22 juli de enige ‘opera’ van de Argentijnse componist Astor Piazzolla: María de Buenos Aires. Het werk is eerder een liederencyclus met losse nummers, maar er is een overkoepelende handeling die het geheel een opera-achtige vorm geeft. Christiane Boesiger zingt de solo’s.

Theater am Kornmarkt

In het Theater am Kornmarkt is klassieker werk te zien: Rossini’s bekende komedie Il barbiere di Siviglia. De opera vertelt de voorgeschiedenis van Le nozze di Figaro, een opera die vorig jaar in Bregenz te zien was. Brigitte Fassbaender maakt haar eerste regie in Bregenz, in de cast onder anderen de Nederlandse tenor Linard Vrielink, die de rol van graaf Almaviva zingt. Er zijn van 13 tot en met 18 augustus vier voorstellingen.

In hetzelfde theater brengt poppenmaker en regisseur Nikolaus Habjan op 25 en 26 juli een voorstelling over dirigent Karl Böhm, die in 1948, kort na de oprichting van het festival, al in Bregenz dirigeerde. Paulus Hochgatterer schreef een stuk over hem, dat Habjan uitvoert.

De Bregenzer Festspiele brengt ook orkestconcerten, muziek en poëzie en andere activiteiten. Zie voor een volledig overzicht de website van de Bregenzer Festspiele.

Vorig artikel

Benjamins nieuwe opera zit vol spanning

Volgend artikel

Fraaie Clemenza uit Glyndebourne uit op dvd

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.