Home » Binnenkort

Opera in de media: week 33 van 2018

10 augustus 2018

door

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 33 (11 – 17 augustus 2018) aandacht voor de opera’s Pique Dame en Vanessa vanaf de grote zomerfestivals in Europa en voor de finale van de GrachtenfestivalPrijs.

Video

Vanessa in Glyndebourne
De nieuwe productie van de opera Vanessa van Samuel Barber voor het Glyndebourne Festival wordt door Medici.tv als livestream aangeboden. Keith Warner regisseert de voorstelling, het London Philharmonic Orchestra wordt geleid door Jakub Hrůša. Emma Bell zingt de titelrol, Virginie Verrez is Erika en Edgaras Montvidas vertolkt Anatol. Ook het Franse online tv-station Culturebox en Sonostream.tv brengen de livestream.
Medici.tv: dinsdag 14 augustus om 19.30 u.

Evgenia Muraveva als Lisa in Pique Dame. (© Salzburger Festspiele / Ruth Walz)

Pique Dame tijdens Festspiele
Medici.tv streamt een uitvoering van Pique Dame tijdens de Salzburger Festspiele, op 13 augustus geregistreerd. Tjaikovski’s opera wordt gedirigeerd door Mariss Jansons. Hij staat voor de Wiener Philharmoniker. In de hoofdrollen ziet u Brandon Jovanovich, Evgenia Muraveva en Vladislav Sulimsky. Hans Neuenfels voert de regie.
Medici.tv: donderdag 16 augustus om 20.45 u.

Moderne opera van Eötvös
Op 4 juli jongstleden werd tijdens het Armel Opera Festival een nieuwe enscenering gepresenteerd van Lady Sarashina, een opera van Péter Eötvös uit 2007. Onder muzikale leiding van Vajda Gergely en in een regie van András Almási-Tóth zongen solisten als Imai Ayane en Yoshida Makiko.
Arte Concert: on demand.

Mahler 2
Onder leiding van Andris Nelsons voerde de Wiener Philharmoniker onlangs de tweede symfonie van Mahler uit. ‘Auferstehung’ klonk tijdens de Salzburger Festspiele met het koor van de Bayerische Rundfunk, sopraan Lucy Crowe en alt Ekaterina Gubanova. De opname uit Salzburg is on demand terug te zien op Arte Concert.
Arte Concert: on demand.

Audio

Vera Gimadieva. (© Chris Gloag)

Gouden haan herhaald
In de zomereditie van de NTR ZaterdagMatinee worden hoogtepunten uit het afgelopen seizoen herhaald. Op 16 december 2017 werd de opera De gouden haan van Rimski-Korsakov uitgevoerd. Het Radio Filharmonisch Orkest stond onder leiding van Vasily Petrenko. In de hoofdrollen zongen Maxim Mikhailov, Barry Banks en Venera Gimadieva.
NPO Radio 4: zaterdag 11 augustus om 14.00 u.

Maria in de Albert Hall
Studenten van Londense theateropleidingen geven tijdens de BBC Proms een concertante uitvoering van West Side Story. Het werk van Leonard Bernstein wordt gespeeld door het John Wilson Orchestra onder leiding van de naamgever, met in de hoofdrollen Sierra Boggess (Maria) en Ross Lekites (Tony).
BBC Radio 3: zaterdag 11 augustus om 21.00 u.

Walküre in Londen
Onderdeel van het Zomeravondconcert is vocale muziek van Richard Wagner. De eerste akte uit Die Walküre werd tijdens de BBC Proms uitgevoerd door Anja Kampe (Sieglinde), Robert Dean Smith (Siegmund) en Franz-Josef Selig (Hunding). De opname dateert van 9 augustus dit jaar. In de Royal Albert Hall speelde het Philharmonia Orchestra onder leiding van Esa-Pekka Salonen.
NPO Radio 4: zondag 12 augustus om 20.00 u.

Cubaanse zang
In Klassiek viert de zomer ontmoet Floris Kortie cellist Karel Bredenhorst. Op zoek naar ritmes van over de hele wereld en met een voorliefde voor Latijns-Amerika treft de cellist de Cubaanse zangeres Estrella Acosta.
NPO 2: maandag 13 augustus om 22.30 u.

Pianist Camiel Boomsma maakte twee cd’s met de muziek van Richard Wagner.

Wie wint GrachtenfestivalPrijs?
Het Zomeravondconcert van de NTR met presentator Wouter Pleijsier komt live vanuit Amsterdam. Daar wordt bekendgemaakt wie de finale van de GrachtenfestivalPrijs 2018 wint. De kandidaten zijn celliste Maya Fridman, pianist Camiel Boomsma, die onder meer muziek van Wagner opnam, en bariton Raoul Steffani.
NPO Radio 4: woensdag 15 augustus om 20.00 u.

Opera wereldwijd
Lang voor de New Yorkse Metropolitan Opera via de bioscopen met het Live in HD-programma de hele wereld bereikte, werd er al gewerkt aan het via radio en tv verspreiden van het werk van het operahuis. Flora Wilson maakte er een radiodocumentaire over, waarin onder anderen operabazen Peter Gelb en Kasper Holten en regisseur Barrie Kosky aan het woord komen.
BBC Radio 3: woensdag 15 augustus om 23.00 u.

Weektip

Grachtenfestival
Voordat het hoofdprogramma van het Prinsengrachtconcert begint, is er een voorprogramma. Niet op tv, maar wel de moeite waard. Vorig jaar werd dat voorprogramma wel opgenomen en die opname is op YouTube terug te vinden. Onder zo’n video kun je commentaar kwijt en iemand noteerde: “I wish I could have been there. Dutch people seem to have lost the life art of smiling, so few smiles, so many people looking so serious.”

Er was in elk geval alle reden tot opgewektheid dankzij de medewerking van sopraan Lilian Farahani, naast musici als pianiste Sophiko Simsive en celliste Ketevan Roinishvili.