Binnenkort

Festival Oude Muziek brengt Rameau-opera

Het Collegium 1704 uit Tsjechië is op woensdag 29 augustus te gast tijdens het Festival Oude Muziek met een concertante uitvoering van Rameau’s laatste ’tragédie en musique’ Les Boréades. Václav Luks dirigeert.

Het Collegium (Vocale) 1704 was vier jaar geleden artist in residence tijdens het Festival Oude Muziek. Het ensemble keert nu terug als gast, met een zelden uitgevoerde opera van Rameau.

Les Boréades stamt uit 1764, telt vijf aktes en is losjes gebaseerd op de Griekse legende van Abaris de Hyperboreaan, een toverende priester van Apollon. Het verhaal gaat over de onmogelijke liefde tussen hem en koningin Alphise. Zij moet volgens de wetten van haar land trouwen met een afstammeling van Boreas en dat is Abaris niet. “Zullen de geliefden het ongunstige gesternte overwinnen?” vraagt het Festival Oude Muziek.

De opera werd pas na Rameau’s dood voor het eerst opgevoerd. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw maakte John Eliot Gardiner zich hard voor het werk, wat de bekendheid zeker ten goede kwam.

Václav Luks leidt in TivoliVredenburg een cast met onder anderen sopraan Deborah Cachet als Alphise, tenor Juan Sancho als Abaris, sopraan Caroline Weynants als Sémire en tenor Benedikt Kristjánsson als Calisis.

De uitvoering begint om 20.00 uur. Zie voor meer informatie de website van het Festival Oude Muziek.

In deze ‘Skype session’ van het festival vertelt de dirigent over de opera:

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Merlijn, Levy en de koe

Volgend artikel

Grachtenfestival vertoont Maria By Callas

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.