AchtergrondBinnenkort

Henk Neven in seizoen 2018/2019

Komend seizoen klinken overal in de wereld weer Hollandse stemmen op de operatonelen. Place de l’Opera blikt in de agenda’s van de bekendste namen. Waar staan ze en wat zingen ze? In deel 6: Henk Neven.

Bariton Henk Neven. (© Marco Borggreve)

Wie kent hem niet? Henk Neven is een zanger die het internationaal gemaakt heeft en toch nog vaak in eigen land te bewonderen is; een combinatie die niet vaak voorkomt. De Rotterdamse bariton zong de afgelopen seizoenen grote operarollen als Don Giovanni en graaf Almaviva. Komend seizoen focust hij op het lied- en oratoriumrepertoire, met aan het einde toch nog een avond muziektheater.

Neven is behalve een drukbezette zanger ook nog zangdocent bij Codarts, het Rotterdamse conservatorium waar hij ooit zelf zijn eerste stappen zette. Daar bereidt hij jonge talenten voor op het echte werk.

Vijf sterren

Neven is komend seizoen tweemaal te gast in de prestigieuze Wigmore Hall in Londen. Op 15 september 2018 brengt hij een recital met sopraan Mary Bevan, pianist Joseph Middleton en leden van het Aurora Orchestra, een in 2004 opgericht Brits kamerorkest. Op het programma repertoire van Ravel, Hahn, Stravinsky, Debussy, Berlioz, Chausson en Fauré.

Op 19 februari 2019 keert Neven terug naar de chique concertzaal in de Londense wijk Marylebone. Met de Britse pianiste Imogen Cooper, bekend van haar interpretaties van Schubert en Schumann, brengt hij een liedrecital. Het duo geeft op 16 februari een try-out van het programma in Oxted & Limpsfield, net onder Londen.

In vogelvlucht

Henk Neven presenteerde eerder dit jaar de cd With Love from Russia, een project met pianist Hans Eijsackers en zijn broer Jan Bastiaan Neven, cellist. Het album bevat juweeltjes uit het Russische romantische liedrepertoire. Het trio speelt op 22 september muziek van de cd in de IJsseldijkkerk in Krimpen aan den IJssel.

Neven keert zelf op 2 november terug in de kerk om mee te werken aan een jubileumconcert rond het 25-jarige bestaan van de IJsseldijkkerk Concerten.

Henk Neven en Hans Eijsackers werken meerdere malen samen in 2018/2019.

Neven begint het nieuwe jaar met een reeks recitals. Het eerste is met pianist Finghin Collins in de Ierse havenstad Galway (19 januari). Daarna volgen de optredens met Imogen Cooper.

Met al die recitalervaring op zak is het geen wonder dat de International Student LiedDuo Competition in Groningen Neven heeft gevraagd om in de jury zitting te nemen. De competitie vindt van 14 tot en met 17 maart 2019 plaats.

Neven keert daarna nog eenmaal terug naar het liedrepertoire. Op 17 mei geeft hij met zijn vaste pianist Hans Eijsackers een concert op het Internationaal Lied Festival in Zeist, de opening van het festival.

Het voorjaar staat voor Neven verder vooral in het teken van een grote tournee met het Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Amsterdam. Onder Daniel Reuss voeren ze Bachs Johannes-Passion uit. Neven zingt de rol van Christus, naast hem Thomas Walker als de Evangelist en verder Julia Doyle, Daniel Elgersma, Andrew Tortise en André Morsch. De tour gaat langs Groningen, Arnhem, Kampen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam, met uitstapjes naar Pamplona en Eisenach.

Van 13 tot en met 20 mei verblijft Neven in het Château de Burnand in de Franse regio Bourgondië-Franche-Comté. Hij geeft er een masterclass.

Tip

Henk Neven eindigt zijn seizoen in eigen land, zelfs eigen stad. Tijdens de Operadagen Rotterdam werkt hij mee aan de wereldpremière van Mancha Mancha!, het eerste muziektheaterwerk van componist Patrick van Deurzen. Neven is Don Quichot, collega-bariton Mattijs van de Woerd speelt zijn knecht Sancho Panza. Het festival belooft “een vermakelijke komische klucht vol gevechten en misverstanden”. De première is op 24 mei in De Doelen.

Zie voor meer informatie de persoonlijke website van Henk Neven.

Vorig artikel

The Fat Lady speelt Zauberflöte in Leersum

Volgend artikel

Welkom Rameau-debuut met haken en ogen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.