Binnenkort

Opera in de media: week 38 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 38 (15 – 21 september 2018) aandacht voor de drie concerten van Chambronay die Culturbox streamt en voor de finale van het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch.

Video

IVC online
De Grande Finale van het Internationaal Vocalisten is te volgen via radio en internet. Het concours biedt een livestream via YouTube.
YouTube: zaterdag 15 september om 19.00 u.

Robin Johannsen. (© Uwe Arens)

Händel in Ambronay
Culturebox beidt de komende week verschillende livestreams vanuit het stadje Ambronay, niet ver van Lyon. Voor de zaterdag belooft men een “casting prestigieux” tijdens het Festival de musique baroque d’Ambronay. Onder leiding van René Jacobs brengen onder anderen Sunhae Im, Robin Johannsen en Benno Schachtner Händels oratorium ll Trionfo del Tempo e del Disinganno. Het Freiburger Barockorchester begeleidt de solisten.
Culturebox: zaterdag 15 september om 20.30 u.

Gens zingt Frans
Ook in Ambronay is het recital dat Veronique Gens geeft onder begeleiding van het ensemble Les Surprises. Het programma vermeldt Franse muziek uit de zeventiende en achttiende eeuw van componisten als Rameau, Campra, Lully en Rebel.
Culturebox: zondag 16 september om 17.00 u.

Traviata in Wenen
Op zondag brengt de Wiener Staatsoper in de zaal en online een productie van La traviata van Verdi. De muzikale leiding heeft Evelino Pidò, de enscenering werd gemaakt door Jean-François Sivadier. Sopraan Albina Shagimuratova zingt Violetta, haar geliefde Alfredo is een rol van Pavol Breslik en vader Germont wordt gezongen door Simon Keenlyside.
Wiener Staatsoper Live: zondag 16 september om 18.00 u.

Winnaar bij Paul
In het tv-programma Podium Witteman is er aandacht voor de winnaar van het Internationaal Vocalisten Concours. Hij of zij is te gast in het programma, samen met juryvoorzitter Dame Kiri Te Kanawa.
NPO 2: zondag 16 september om 18.10 u.

Audi’s jaren in Amsterdam
Meteen na Podium Witteman zendt het digitale kanaal NPO 2 Extra deel twee uit van een reeks over Pierre Audi. Onder anderen Truze Lodder, Chazia Mourali en Hein van Eekert komen aan het woord.
NPO 2 Extra: zondag 16 september om 19.00 u.

Britten op het Royal College
De opera Albert Herring van Britten was de laatste jaren vooral te zien in vele herhalingen op Brava. De productie die OperaVision vanaf vrijdag online brengt, is gemaakt door studenten van de Royal College of Music International Opera School in Londen. Dirigent is Britten-specialist Michael Rosewell, alumna en docente Janis Kelly is te zien in de rol van Lady Billows.
OperaVision: vrijdag 21 september om 19.00 uur en daarna on demand.

Vox Luminis in Ambronay
Het programma in Ambronay van de vrijdag bestaat uit een optreden van het koor Vox Luminis met werk van Händel en Bach. Händels Dixit Dominus gaat vooraf aan het Magnificat van Bach. Eén van de leden van het koor is Stefanie True. De Canadese sopraan zingt in ons land vanaf januari 2019 naast onder anderen Barbara Kozelj in de productie Dangerous Liaisons van OPERA2DAY.
Culturebox: vrijdag 21 september om 20.30 u.

Audio

De Nederlandse mezzosopraan Nina van Essen is zaterdag één van de negen finalisten. (© Hans Hijmering)

IVC op Radio 4
NTR Opera Live is officieel nog met zomerreces, maar presentator Hein van Eekert is er wel en er klinkt ook flink wat opera zaterdagavond in het Avondconcert. Live vanuit Den Bosch wordt de finale van het Internationaal Vocalisten Concours uitgezonden. Onder anderen de Nederlandse mezzosopranen Nina van Essen en Rosina Fabius zijn kandidaat voor de prijzen. Voor de philharmonie zuidnederland staat dirigent Hartmut Haenchen.
NPO Radio 4: zaterdag 15 september om 19.00 u.

Vroege winnaar
De winnaar van het IVC gaat op zondagmorgen in alle vroegte naar Amsterdam. Voor de uitzending van 10.00 uur, maar dus ook voor een geluidsrepetitie nog veel vroeger. Hans van den Boom ontvangt in de Spiegelzaal de laureaat/laureate, die wordt begeleid door één van de concourspianisten, Somi Kim.
NPO Radio 4: zondag 16 september om 10.00 u.

Bas en Barbier
Ernst Daniël Smid besteedt in zijn wekelijkse operaprogramma aandacht aan de Amerikaanse bas-bariton Kevin Short, die zijn nieuwste cd vulde met werken waarin de bas de ‘bad guy’ is. In het tweede uur klinken hoogtepunten uit Il barbiere di Siviglia van Rossini.
NPO Radio 4: zondag 16 september om 18.00 u.

Nozze in München
De komende weken biedt BBC Radio 3 een serie uitzendingen van de Da Ponte-opera’s van Mozart. De serie opent met Le nozze di Figaro in de productie die Christof Loy maakte voor de Bayerische Staatsoper. In de hoofdrollen zingen Christian Gerhaher, Federica Lombardi en Alex Esposito. Constantinos Carydis dirigeert.
BBC Radio 3: donderdag 20 september om 15.00 u.

Weektip

Oud-winnaar Hampson
Zaterdag eindigt het Internationaal Vocalisten Concours Den Bosch. De winnaar gaat mogelijk een mooie toekomst in de muziek tegemoet. Er zijn ook deelnemers die in de coachingsessies de vraag krijgen of ze ook een plan b hebben, voor als hun stem niet de toekomst heeft die ze hopen, zo vertelde juryvoorzitter Dame Kiri Te Kanawa op Radio 4.

Iemand die eerder won in Den Bosch en niet alleen een glanzende loopbaan als zanger heeft, is bariton Thomas Hampson. Hij is naast het zingen ook actief in het promoten van het lied. Vandaag komt een nieuwe cd van hem uit onder de titel Songs from Chicago, met werk van componisten die actief waren aan het begin van de twintigste eeuw.

De opname hieronder dateert van 2016 en toont Hampson in zijn rol als operazanger in La traviata van Verdi. Hij zingt vader Germont. Marina Rebeka en Francesco Demuro waren de geliefden Violetta en Alfredo in een buitenvoorstelling voor de Duitse tv. Het orkest werd geleid door Kery Linn-Wilson.

Vorig artikel

Olivia Vermeulen in seizoen 2018/2019

Volgend artikel

Josh Lovell grote winnaar IVC 2018

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.