AchtergrondBinnenkort

Olivia Vermeulen in seizoen 2018/2019

Komend seizoen klinken overal in de wereld weer Hollandse stemmen op de operatonelen. Place de l’Opera blikt in de agenda’s van de bekendste namen. Waar staan ze en wat zingen ze? In deel 11: Olivia Vermeulen.

Olivia Vermeulen. (© Felix Broede)

Olivia Vermeulens seizoen begon vorige week al, toen ze soleerde in Boris Godoenov bij de NTR ZaterdagMatinee. Haar vertolking van de rol van Fjodor maakte veel indruk.

Inmiddels is de mezzosopraan allang weer in het buitenland, waar het gros van haar loopbaan zich afspeelt. Voor seizoen 2018/2019 heeft ze de nodige prestigieuze optredens op haar agenda staan. Recent vertelde ze in gesprek met Place de l’Opera hoe ze haar keuzes maakt. “Van mijn lerares heb ik ooit geleerd om naar drie aspecten te kijken: is het een rol die je supergraag wilt doen, zijn de omstandigheden (regisseur, dirigent, etc.) zo dat je het graag wilt doen en is het financieel in orde? Als ik met mijn jaarplanning voor me zit, kijk ik naar die aspecten.”

Vijf sterren

Vermeulen maakt op 24 januari 2019 haar debuut bij de Opéra national de Paris. Ze zingt de hoofdrol van Abel in Il primo omicidio, een oratorium van Alessandro Scarlatti over Kaïn en Abel en hun broedermoord. De productie wordt gedirigeerd door René Jacobs. “De partij is vrij hoog. René vraagt me meestal voor hoge dingen”, vertelde Vermeulen in het interview met Place de l’Opera.

De regie is van de hand van Romeo Castellucci, die deze maand eerst Die Zauberflöte regisseert bij de Munt in Brussel. In de cast bekende namen als Kristina Hammerström (Kaïn), Birgitte Christensen (Eva) en Thomas Walker (Adam). Het B’Rock Orchestra zit in de bak.

De voorstelling is tot en met 23 februari twaalf keer te zien in het Palais Garnier aan de Place de l’Opéra. Zie voor meer informatie de website van de Opéra national de Paris.

In vogelvlucht

Op 27 oktober is Vermeulen te gast bij het Orchester St. Michaelis in de St. Michaelis in Hamburg. Ze zingt de tweede sopraansolo in Mozarts Mis in c mineur, één van de mooiste sacrale werken van Mozart, ondanks dat hij het niet voltooide. Christoph Schoener dirigeert.

Bij de Opéra de Lille geeft Vermeulen op 28 november een recital met pianist Christophe Manien. Onder de titel Lettres d’amour zingt ze repertoire van Schumann, Mozart, Korngold, Massenet, Wagner, Weill en Zemlinsky.

Met Camerata Basel voert Vermeulen op 1 en 2 december de Missa Brevis van Mozart uit in Münsterkathedraal in Bern. Fritz Kraemer dirigeert, Vermeulen zingt de altsolo.

Tip

Wie Olivia Vermeulen wil bewonderen in Il primo omicidio, hoeft niet per se naar Parijs af te reizen. Het B’Rock Orchestra, René Jacobs en de Parijse cast brengen hun productie op 2 maart 2019 naar het Concertgebouw voor een concertante uitvoering in de NTR ZaterdagMatinee.

Hieronder een teaser voor de productie:

Zie voor meer informatie de persoonlijke website van Olivia Vermeulen.

Vorig artikel

Opera Vlaanderen opent met Lohengrin

Volgend artikel

Opera in de media: week 38 van 2018

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.