Binnenkort

Laura Bohn viert honderd jaar Bernstein

Sopraan Laura Bohn gaat ter ere van de honderdste geboortedag van Leonard Bernstein op tournee door Nederland met het Millennium Jazz Orchestra. De Bernstein Celebration Tour begint op 29 september in De Doelen in Rotterdam. Joan Reinders dirigeert.

Laura Bohn is soliste tijdens negen van de elf voorstellingen. De andere twee zingt Claron McFadden.

De Bernstein Estate, die het oeuvre van Leonard Bernstein (1918-1990) beheert, heeft dirigent Joan Reinders toestemming gegeven om een flinke selectie uit Bernsteins werk te arrangeren voor bigband. “Een wereldprimeur”, meldt het orkest, want tot nu toe kreeg alleen West Side Story een dergelijke bewerking.

Reinders’ orkest belooft een kleurrijk programma met “veel bekende melodieën, swing, blues en ballades met een flinke scheut Latin en Broadway”. Ook wordt Bernsteins enige compositie voor bigband, Prelude, Fugue and Riffs, uitgevoerd.

De vocale solo’s – waaronder ‘America’, ‘Somewhere’ en ‘I feel pretty’ – komen voor rekening van de klassieke sopraan Laura Bohn, geen onbekende in Nederland. Ze was meermaals te zien op Operadagen Rotterdam, onder meer in de voorstelling Before I die.

“Bernstein heeft gezegd dat alles wat hij schrijft in essentie theatraal is”, vertelt Bohn in de aankondiging. “Hij wilde verhalen vertellen en combineerde prachtige en eenvoudige melodieën met complexe mineurakkoorden. Dat maakt zijn verhalen spannend. Ook zijn lichte werk is vanuit klassieke principes uitgedacht, opgebouwd en genoteerd. Zelfs de jazztiming heeft hij minutieus uitgeschreven.”

De Bernstein-tournee doet van 29 september 2018 tot en met 18 mei 2019 elf theaters en concertzalen aan, waaronder het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam (11 oktober) en TivoliVredenburg (22 december). Tijdens de voorstellingen in Arnhem (7 oktober) en Gouda (9 maart) neemt Claron McFadden de sopraanrol over van Laura Bohn.

Zie voor meer informatie de website van het Millennium Jazz Orchestra.

Hieronder de trailer van de tournee:

Vorig artikel

Jan-Willem Schaafsma in seizoen 2018/2019

Volgend artikel

Ian Bostridge opent Serie Grote Zangers

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.