Binnenkort

Muhly’s Marnie live in bioscopen te zien

Marnie, de nieuwe opera van componist Nico Muhly, is op zaterdag 10 november live in verschillende bioscopen in het land te zien. Het werk wordt uitgevoerd bij de Metropolitan Opera in New York in een enscenering van Michael Mayer.

Scène uit Marnie, met in het midden hoofdrolzangeres Isabel Leonard. (© Ken Howard / Met Opera)

De Amerikaanse componist Nico Muhly maakte in 2011 zijn operadebuut met Two Boys, een werk over online relaties en chatrooms, en het gevaar daarvan. De opera ging in wereldpremière bij de English National Opera (ENO) en was in 2013 bij de Metropolitan Opera te zien.

Voor dezelfde twee operahuizen creëerde Muhly vorig jaar samen met librettist Nicholas Wright de opera Marnie. ENO had wederom de eer van de wereldpremière, maar de Met geeft het werk nu een mondiaal podium door het op te nemen in zijn geliefde bioscoopserie, die in tientallen landen te zien is.

Marnie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Winston Graham, in de jaren zestig verfilmd door Alfred Hitchcock. Het verhaal draait om een mysterieuze vrouw, Marnie, die steelt van haar werkgevers en voortdurend van identiteit wisselt om niet gepakt te worden. Eén van haar collega’s, Mark Rutland, krijgt door wat ze doet en benut dat om haar in een romantische relatie te dwingen. Dat heeft tragische gevolgen.

Regisseur Michael Mayer, bekend van bijvoorbeeld zijn ‘Las Vegas-Rigoletto‘ in New York, heeft voor Marnie een “snel bewegende, cinematische wereld” gecreëerd, waarin de innerlijke strubbelingen van de personages verhuld worden achter de “sophisticated façades” van hun sociale milieu.

De partituur van Muhly combineert “lyrische tonaliteit en hoogst innovatieve technieken”, beschrijft het operahuis. Het werk is geschreven voor achttien solisten, een koor en een groot orkest. De Amerikaanse dirigent Robert Spano mag het geheel leiden, met in de hoofdrollen bekende zangers: sopraan Isabel Leonard als Marnie, bariton Christopher Maltman als Mark Rutland, countertenor Iestyn Davies als zijn broer Terry, sopraan Janis Kelly als de moeder van de twee en mezzosopraan Denyce Graves als de moeder van Marnie.

Marnie is in Nederland te zien bij verschillende vestigingen van Pathé, Theater de Speeldoos in Baarn en Foroxity Filmarena in Limburg.

Vorig artikel

Camarena brengt ode aan Manuel García

Volgend artikel

Opera in de media: week 45 van 2018

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.