Binnenkort

Opera in de media: week 45 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 45 (3 – 9 november 2018) aandacht voor de radio-uitzending van de Tosca van de Nederlandse Reisopera en voor Engelse barok in de ZaterdagMatinee.

Video

Anna Caterina Antonacci. (© Benjamin Ealovega)

Berlioz in Wenen
Wiener Staatsoper biedt zondagmiddag een livestream aan van Les Troyens van Berlioz. Dirigent Alain Altinoglu en regisseur David McVicar hadden een cast met veel sterren ter beschikking. Brandon Jovanovich, Adam Plachetka, Anna Caterina Antonacci en Joyce DiDonato staan op de bühne in Wenen.
StaatsoperLive: zondag 4 november om 16.30 u.

Vocaal bij Witteman
In Podium Witteman is het vocale ensemble Wishful Singing, later deze week te horen in het Avondconcert, te gast. Ze voeren een gloednieuw werk van componiste Mathilde Wantenaar uit. In het aansluitende programma op NPO 2 Extra ziet u een documentaire over de Amerikaanse sopraan Renée Fleming. Ze krijgt binnenkort de Edison Klassiek Oeuvreprijs 2018 uitgereikt.
NPO 2: zondag 4 november om 18.10 u.

Gergiev met Verdi
Mezzo brengt een opname van I vespri siciliani vanuit het Mariinsky Theater, een jaar geleden gemaakt. Valery Gergiev dirigeerde de voorstelling, Arnaud Bernard deed de regie. In de hoofdrollen zongen Ildar Abdrazakov, Vladislav Sulimsky en Irina Churilova.
Mezzo Live HD: zondag 4 november om 21.00 u.

Opera uit Kroatië
Al sinds de première in 1935 staat Jakov Gotovacs komische opera The Joker op het repertoire van het Kroatisch Nationaal Theater. Regisseur Krešimir Dolenčić maakte een enscenering met in de hoofdrollen Valentina Fijačko Kobić en Stjepan Franetović. Voor het orkest van de opera in Zagreb staat Josip Šego.
OperaVision: dinsdag 6 november om 19.30 uur en later on demand.

William Christie. (© Denis Rouvre)

Poppea in Salzburg
De opname van L’incoronazione di Poppea die afgelopen zomer op de Salzburger Festspiele werd gemaakt, is na een gratis aanmelding te zien op Medici.tv. Sopraan Sonya Yoncheva zong de titelrol in de door Jan Lauwers geregisseerde productie. Ook de Nederlandse tenor Marcel Beekman werkte mee. Les Arts Florissants stond onder leiding van William Christie.
Medici.tv: on demand.

Rossini in Venetië
Recent opgenomen in La Fenice in Venetië is de opera Semiramide van Rossini. Met in de hoofdrollen Jessica Pratt, Teresa Iervolino en Alex Esposito ensceneerde Cecilia Ligorio een nieuwe productie. Riccardo Frizza stond voor het orkest van het operahuis.
Culturebox: on demand.

Audio

Blow en Purcell
In de NTR ZaterdagMatinee is dit weekend muziek uit Groot-Brittannië te horen. De Early Opera Company onder leiding van Christian Curnyn brengt concertante uitvoeringen van twee kleine opera’s. Van Henry Purcell wordt Dido and Aeneas gebracht. In de hoofdrollen zingen mezzosopraan Dame Sarah Connolly en bariton Jonathan McGovern. Daarna volgt Venus and Adonis van John Blow, gezongen door deels dezelfde bezetting, maar zonder Sarah Connolly.
NPO Radio 4: zaterdag 3 november om 14.00 u.

Ring in Londen
De BBC-radio vervolgt zijn serie uitzendingen van Der Ring des Nibelungen van Wagner door het Royal Opera House. Deze week hoort u Die Walküre, het tweede deel van de cyclus. Sir Antonio Pappano dirigeert het orkest en de cast, met onder anderen Stuart Skelton als Siegmund, Emily Magee als Sieglinde en Nina Stemme als Brünnhilde.
BBC Radio 3: zaterdag 3 november om 18.00 u.

Kari Postma (Tosca) en Noah Stewart (Cavaradossi) in Tosca bij de Nederlandse Reisopera. (© Marco Borggreve)

Tosca en Ruth
Terwijl de Nederlandse Reisopera nog door het land gaat met Tosca van Puccini, is een opname van de voorstelling al te horen op Radio 4. In de hoofdrollen zingen Kari Postma als Tosca, Noah Stewart als Cavaradossi en Phillip Rhodes als Scarpia. De jonge talenten Alexander de Jong en Bernadeta Astari zingen ook mee. Het Orkest van het Oosten en Consensus Vocalis worden geleid door David Parry. In de uitzending is mezzosopraan Ruth Willemse te gast. Ze vertelt over haar recent verschenen debuut-cd Where Corals Lie.
NPO Radio 4: zaterdag 3 november om 19.00 u.

Steffani in de Spiegelzaal
In de Spiegelzaal van het Concertgebouw ontvangt Hans van den Boom zondagochtend vocale gasten: het ensemble The Gents onder leiding van Annemiek van der Ven en het liedduo van bariton Raoul Steffani en pianist Gerold Huber. Steffani en huber brengen werk van hun cd, die eerder deze week werd gepresenteerd in het Concertgebouw.
NPO Radio 4: zondag 4 november om 10.00 u.

Noord- en Zuid-Amerika
Het programma van Ernst Daniël Smid gaat deze week naar Noord- en Zuid-Amerika. De nieuwe cd Songs from Chicago van bariton Thomas Hampson staat centraal in het eerste uur, in het tweede deel hoort u hoogtepunten uit de opera María de Buenos Aires van Astor Piazzolla.
NPO Radio 4: zondag 4 november om 18.00 u.

Nieuwe muziek
Voor het Avondconcert nam Radio 4 op 2 november een concert op tijdens het festival November Music in Den Bosch. Er werd aan meegewerkt door de ensembles Wishful Singing, Cappella Pratensis en het eigen ensemble van de vrouw die het werk componeerde, het Herz Ensemble. Ze voerden Lux Aeterna van Kate Moore uit.
NPO Radio 4: zondag 4 november om 20.00 u.

Giordano bij de BBC
Een opname van Andrea Chénier van Giordano uit de Scala in Milaan is op donderdagmiddag te horen bij de BBC. In de hoofdrollen hoort u Yusif Eyvazov en Anna Netrebko. Het koor en orkest van de Scala werden geleid door Riccardo Chailly.
BBC Radio 3: donderdag 8 november om 15.00 u.

Weektip

War poet
Op 11 november wordt het eind van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Dat is dan honderd jaar geleden. Verschillende dichters die zelf in de loopgraven vochten, schreven poëzie over hun ervaringen. Ze worden aangeduid als ‘war poets’. Eén van de bekendste is Ivor Gurney, die ook componeerde. De recente cd A Walk with Ivor Gurney met het Aurora Orchestra staat op YouTube.

Vorig artikel

Muhly's Marnie live in bioscopen te zien

Volgend artikel

Esther Kuiper debuteert op cd met Revelge

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.