BinnenkortHeadline

Opera in de media: week 48 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 48 (24 – 30 november 2018) aandacht voor de uitzending van Il barbiere di Siviglia door De Nationale Opera en een concert van het Groot Omroepkoor met modern repertoire.

Video

Julie Boulianne zingt Berlioz in het Zondagochtendconcert. (© Julien Faugère)

Carnaval met Ann Hallenberg
Op Arte gaat de tijd terug naar het carnaval van Venetië in 1729. Naast de aria’s uit die tijd die mezzospraan Ann Halenberg zingt in het Palazzo Zenobio zijn er teksten van de schrijfster Donna Leon. Zij is een kenner van de stad Venetië en zijn historie. Het orkest Il Pomo d’Oro wordt gedirigeerd door Zefira Valova.
Arte: zondag 25 november om 17.45 u.

Bartoli zingt Rossini
Cecilia Bartoli zingt de rol van Isabella in L’Italiana in Algeri. De voorstelling werd opgenomen tijdens de recente Pinkster Festspielen in Salzburg. Naast Bartoli zingen onder anderen Ildar Abdrazakov en Edgardo Rocha. Het duo Moshe Leiser en Patrice Caurier maakte de enscenering van de opera van Rossini, die muzikaal werd geleid door Jean-Christophe Spinosi met het Ensemble Matheus.
Arte: zondag 25 november om 23.00 u.

La bohème in Wenen
Het eigen streamkanaal van de Wiener Staatsoper presenteert een uitvoering van Puccini’s La bohème in een klassieke enscenering door Franco Zeffirelli met Speranza Scappucci voor het orkest van het operahuis in Wenen. U ziet onder anderen Benjamin Bernheim en Marina Rebeka in de hoofdrollen.
StaatsoperLive: donderdag 29 november om 19.30 u.

Gala in Letland
De Nationale Opera van Letland belooft een spectaculair galaconcert om het jubileum van het huis te vieren. De eerste honderd jaar worden gevierd met een programma vol muziek van eigen bodem van onder anderen Jānis Mediņš. Daarnaast zingen de vele solisten werk van Franse, Duitse en Italiaanse componisten. Die solisten zijn onder anderen Inga Kalna, Liudmyla Monastyrska en Stephen Gould. Er werken verschillende dirigenten aan het concert mee.
OperaVision: vrijdag 30 november om 19.00 u.

Benjamin Bernheim zingt in Wenen. (© Aymeric Giraudel)

Tosca in Helsinki
Regisseur Christoph Loy maakte voor de opera van Helsinki een nieuwe enscenering van Tosca van Puccini. De rol van Tosca wordt gezongen door sopraan Aušrinė Stundytė, haar tegenspeler als Cavaradossi is tenor Andrea Carè. De bas Tuomas Pursio is politiechef Scarpia. Patrick Fournillier staat voor het orkest.
Arte Concert: on demand

Audio

Il barbiere in Amsterdam
Recent opgenomen in Nationale Opera & Ballet is Il barbiere di Siviglia van Rossini. Bij het koor van De Nationale Opera en het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Maurizio Benini zong René Barbera de rol van de graaf. Misha Kiria was Bartolo en Nino Machaidze was Rosina.
NPO Radio 4: zaterdag 24 november om 19.00 u.

Ariadne in Aix
Componist Richard Strauss en librettist Hugo von Hofmannsthal maakten samen de opera Ariadne Auf Naxos. Een productie onder regie van Katie Mitchell en met Marc Albrecht als muzikaal leider is zaterdag te horen bij de BBC. In de hoofdrollen zongen afgelopen zomer in Aix-en-Provence onder anderen Lise Davidsen, Eric Cutler en Sabine Devieilhe.
BBC Radio 3: zaterdag 24 november om 19.30 u.

Zang in de Spiegelzaal
In de Spiegelzaal ontvangt Hans van den Boom onder anderen het Hollands Vocaal Ensemble en het duo van bariton Sef Thissen en pianist Egbert Derix.
NPO Radio 4: zondag 25 november om 10.00 u.

Berlioz op zondag
In het Zondagochtendconcert klinkt de cyclus Les nuits d’été van Berlioz in de uitvoering door de Canadese mezzosopraan Julie Boulianne. Voor het Radio Filharmonisch Orkest staat Antony Hermus, die invalt voor de zieke Karel Mark Chicon.
NPO Radio 4: zondag 25 november om 11.00 u.

Mahler in Berlijn
Op 14 oktober zongen mezzosopraan Sarah Connoly en tenor Robert Dean Smith in Berlijn Das Lied von der Erde van Gustav Mahler. Ze werden begeleid door het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin onder leiding van Vladimir Jurowski.
NPO Radio 4: zondag 25 november om 20.00 u.

Saint-Saëns in de Opéra Comique
In de Parijse Opéra Comique werd vorig jaar een uitvoering opgenomen van Le timbre d’argent van Camille Saint-Saëns. François-Xavier Roth dirigeerde het orkest en de zangers, onder wie Edgaras Montvidas, Hélène Guilmette en Jodie Devos.
BBC Radio 3: donderdag 29 november om 15.00 u.

GOK in de Jacobikerk
Het AVROTROS Vrijdagconcert komt deze week live vanuit de Jacobikerk in Utrecht. Het Groot Omroepkoor onder leiding van Peter Dijkstra en organist Leo van Doeselaar brengen een programma met werk van onder anderen Arvo Pärt, Zoltan Kodály en Kristoff Penderecki.
NPO Radio 4: vrijdag 30 november om 20.00 u.

Weektip

Nieuwe leider DNOA
Afgelopen week werd bekend dat Paul McNamara de nieuwe artistiek leider van de Dutch National Opera Academy wordt. De tenor zingt onder meer het Wagner-repertoire met de mannelijke hoofdrol in Tristan und Isolde, Claudio in Das Liebesverbot en Loge in Das Rheingold. Op zijn eigen YouTube-kanaal staan enkele voorbeelden, waaronder deze scene uit Tannhäuser in La Fenice in Venetië met McNamara in de titelrol en Christoph Pohl als Wolfram.

Vorig artikel

Blauwbaard te gast bij Concertgebouworkest

Volgend artikel

LEKS brengt La voix humaine Facetime

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.