Binnenkort

Blauwbaard te gast bij Concertgebouworkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt op 6 en 7 december Hertog Blauwbaards burcht in het Concertgebouw in Amsterdam. Bartóks opera wordt gecombineerd met Dvořáks pianoconcert.

Mezzo Elena Zhidkova is zeer vertrouwd met de rol van Judith. (© Joern Kipping)

Hertog Blauwbaards burcht is het bekendste theaterwerk van de Hongaarse componist Béla Bartók. De opera kent slechts twee personages: Blauwbaard en zijn vierde echtgenote Judith. Ze nemen intrek in Blauwbaards burcht, waar Judith zeven gesloten deuren ontdekt. Ze wil dat Blauwbaard ze allemaal opent, maar daarmee komt een ijzingwekkend geheim aan het licht. “Een schitterend en indringend muziekdrama”, stelt het orkest.

Onder leiding van Daniel Harding zingen mezzosopraan Elena Zhidkova en bas Gábor Bretz de rollen. De gesproken proloog wordt gebracht door Örs Kisfaludy. Zhidkova en Bretz zongen in maart 2010 dezelfde rollen bij De Nationale Opera in Amsterdam. “Zhidkova imponeerde met haar onverwoestbare schoonheid van klank: er zat geen onvertogen noot tussen”, schreef Place de l’Opera destijds.

Bartóks werk wordt na de pauze uitgevoerd. Voor de pauze speelt artist in residence Pierre-Laurent Aimard het pianoconcert van Antonín Dvořák. Hij brengt de originele versie van het werk, niet de herziening van Vilém Kurz uit 1919.

Het concert is na de uitvoeringen in Amsterdam ook nog te horen in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (8 december). Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouworkest.

Vorig artikel

Tsoupaki nieuwe Componist des Vaderlands

Volgend artikel

Opera in de media: week 48 van 2018

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.