Binnenkort

Kill the West in me opnieuw te zien

Kill the West in me, een productie van het Ensemble Gending, het DoelenKwartet en Het Geluid Maastricht, is op 4 en 6 december nogmaals te zien. Twee solisten en twee ensembles met eigen muziektradities spelen het werk van Boudewijn Tarenskeen en Jonás Bisquert in Amsterdam en Arnhem.

Bernadeta Astari zingt prinses Kartini. (© Jonas Sacks)

Het is een jaar geleden dat Kill the West in me in Rotterdam in première ging. De voorstelling werd gemaakt door de niet voor de hand liggende combinatie van het Ensemble Gending en het DoelenKwartet. Ensemble Gending heeft sinds 1989 als missie nieuw gecomponeerde muziek te spelen op een Javaanse gamelan. Ook hedendaagse componisten herkennen de mogelijkheden van het bronzen klankpalet voor hun composities. Het DoelenKwartet, dat komende zomer na ruim 25 jaar ophoudt te bestaan, is een belangrijk strijkkwartet dat hedendaagse klassieke muziek uitvoert. Hun repertoire omvat ruim tweehonderd voornamelijk eigentijdse werken en composities uit het begin van de twintigste eeuw.

De twee ensembles verzorgen samen de muzikale begeleiding van de twee hoofdfiguren in de voorstelling. Sopraan Bernadeta Astari (geboren in Indonesië, opgeleid in Nederland) speelt en zingt de Indonesische prinses Kartini. Actrice Romy Roelofsen is een hedendaagse Javaanse werkster en bijna-naamgenoot Katini. Hun verhalen zijn ontleend aan de opruiende brieven die de in het kraambed gestorven Javaanse prinses Raden Adjeng Kartini (1879-1904) schreef en de vlijmscherpe teksten van de hedendaagse Indonesische schrijfster en activiste Ayu Utami (1968). “De muziek is de toonaangevende drager”, zeggen de makers. “De muzikale verschillen lopen parallel met de politieke, sociale en persoonlijke verschillen tussen Kartini en Katini.”

Actrice Romy Roelofsen is de Javaanse werkster Katini. (© Herre Vermeer)

Actrice Romy Roelofsen: “Kartini is een adellijke dame die in het Nederlands schreef over het feminisme van toen en Ayu Utami is de beroemdste levende schrijfster in het hedendaagse Indonesië. Zij heeft voor deze voorstelling het libretto geschreven, over een poetsvrouw in een oliestaat. Vanuit de Filipijnen en Indonesië trekken vrouwen naar de oliestaten om geld te verdienen, om dat naar huis te kunnen sturen. Het verhaal gaat over twee vrouwen die beiden een band hebben met een land ver weg.”

De componisten Boudewijn Tarenskeen en Jonás Bisquert schreven muziek voor beide ensembles, waarbij Tarenskeen met name de partij van dienstmeid Katini toonzette en Bisquert die van prinses Kartini.

De productie, die werd geregisseerd door Gable Roelofsen, kreeg vorig jaar bij de première vier sterren van de Theaterkrant. De recensent stelde: “Het blijft muzikaal een wonder hoe de westerse harmonieleer van Tarenskeen harmonieert en soms dramatisch contrasteert met de meer ritmische gamelancompositie van Bisquert.”

Kill the West in me is op dinsdag 4 december in het nieuwe CC Amstel in Amsterdam en op 6 december in het Theater aan de Rijn in Arnhem te zien. Zie voor meer informatie de website van de productie.

Hieronder de trailer van Kill the West in me:

Vorig artikel

Camerata Delft speelt mini-opera's van Bach

Volgend artikel

De Munt sluit jaar af met Don Pasquale

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.