Binnenkort

DoelenKwartet speelt Fauré en Caplet

Het DoelenKwartet brengt op zaterdag 6 oktober twee “juwelen van Franse bodem” in de Laurenskerk in Rotterdam: Le miroir de Jésus van Caplet en het bekende requiem van Fauré. Ed Spanjaard dirigeert.

Charlotte Riedijk. (© Marco Borggreve)

André Caplet (1878-1925) was een componist en dirigent die vooral bekendheid kreeg vanwege zijn religieuze muziek. “Een fijnzinnig mysticus”, stelt het DoelenKwartet. Aan het einde van zijn leven schreef hij het oratorium Le miroir de Jésus, “kristalheldere muziek door solosopraan en vrouwenkoor, begeleid door etherische klanken van strijkkwartet, contrabas en harp”, aldus het ensemble.

Veel bekender en vaker uitgevoerd is het requiem van Gabriel Fauré (1845-1924). Fauré schreef vele werken die nog altijd worden gespeeld, maar zijn requiem spant de kroon. Van de zeven delen voor koor, orkest en twee solisten zijn het ‘Pie Jesu’ en ‘Libera me’ het bekendste.

Het concert van het DoelenKwartet is niet alleen een eerbetoon aan de twee Franse meesters, maar ook aan stichting Vocaal Talent Nederland, de “stille kracht” achter jonge amateurkoren in Nederland, geleid door Wilma ten Wolde. Vanuit de stichting dragen het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en het Nationaal Gemengd Jeugdkoor bij aan het concert.

De solorollen worden gezongen door sopraan Charlotte Riedijk en bariton Thomas Oliemans. De strijkers van het DoelenKwartet krijgen gezelschap van harpiste Annemieke IJzerman, contrabassist Quirijn van Regteren Altena en harmoniumspeler Dirk Luijmes.

Zie voor meer informatie over het concert de website van De Doelen.

Vorig artikel

Opera in de media: week 40 van 2018

Volgend artikel

Zeldzame bezieling in Honeggers Jeanne

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.