BinnenkortBuitenlands nieuws

De Munt sluit jaar af met Don Pasquale

Na voorstellingen in Santa Fe en Barcelona komt Laurent Pelly’s enscenering van Don Pasquale in december naar de Munt in Brussel. De komedie van Donizetti wordt uitgevoerd onder leiding van Alain Altinoglu.

Regisseur Laurent Pelly en sopraan Anne-Catherine Gillet in een repetitie voor Don Pasquale. (© Hugo Segers)

De bekende komedie Don Pasquale bevat muziek die “verbindt, riposteert, streelt, paait, wervelt en soms ook nostalgisch aandoet”, aldus de Munt. Het Brusselse operahuis wil er een “feestelijke epiloog van het jaar” van maken. Van 9 tot en met 23 december zijn er maar liefst elf voorstellingen.

Don Pasquale is een oude, rijke vrijgezel, die zo boos is op zijn neef en erfgenaam Ernesto dat hij besluit te trouwen, zodat de erfenis aan Ernesto voorbijgaat. Die beraamt op zijn beurt een plan om dat te verhinderen. Zijn verloofde Norina windt Don Pasquale om haar vinger en trouwt met hem door een vals huwelijk, waarna ze zich ontpopt als een tiran. Pasquale kan enkel opgelucht zijn als de waarheid naar buiten komt; Ernesto’s erfenis is zeker.

De hoofdrollen worden in Brussel dubbel bezet. Michele Pertusi en Pietro Spagnoli zingen afwisselend Don Pasquale. Ernesto komt voor rekening van de tenoren Joel Prieto en Anicio Zorzi Giustiniani. Ernesto’s vriend Malatesta wordt gezongen door Lionel Lhote en Rodion Pogossov. Als de pittige Norina zijn omstebeurt Danielle de Niese en Anne-Catherine Gillet te zien. De kleine rol van de notaris wordt vertolkt door Alessandro Abis.

Zie voor meer informatie over de productie en de speeldata de website van de Munt.

Vorig artikel

Kill the West in me opnieuw te zien

Volgend artikel

Willem Bruls laat Venetië zingen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.