Binnenkort

Common Chorale brengt Maastricht samen

Van 20 tot en met 23 december geeft het koor Common Chorale, bestaande uit zeer diverse inwoners van Maastricht, optredens in het Bonnenfantenmuseum. Doel van het project is het samenbrengen van de inwoners door middel van een muziektheatraal concert rond het thema armoede.

De eerste repetitie van Common Chorale op 17 november 2018. (© Jonathan Vos Photography)

Het gezelschap Het Geluid Maastricht heeft een nieuw initiatief ontwikkeld waarin mensen uit de stad elkaar ontmoeten en samen zingen, over de grenzen van cultuur, klasse en status heen. De afgelopen weken hebben de makers Gable en Romy Roelofsen via auditieronden een koor samengesteld dat ze beschouwen als “het meest sociaal diverse en inclusieve communitykoor van Nederland”.

De leden van Common Chorale variëren van mensen met een voedselbankindicatie tot welgestelden met een bestuursfunctie in het bedrijfsleven, van jonge moeders tot aan AOW’ers, van buitenlandse studenten tot aan rasechte Maastrichtenaren.

Regisseur Gable Roelofsen van Het Geluid zegt op de website van het project: “Maastricht is een stad waar de verschillen tussen arm en rijk en laag- en hoogopgeleid enorm groot zijn. Een middenlaag bestaat nagenoeg niet meer. Met het project Common Chorale duiken we in de haarvaten van de stad en zien we dat de armoedeproblematiek anders is in verschillende wijken.”

“Door financiële ongelijkheid ontstaan in een relatief kleine stad als Maastricht parallelle werelden waarin mensen langs elkaar heen leven”, vervolgt hij. “De weerbarstigheid van een exemplarische stad als Maastricht vormt bij Common Chorale het uitgangspunt voor het creëren van een nieuwe ervaring, waarin verschillende perspectieven op armoede zichtbaar worden en er fysieke ontmoetingen plaatsvinden tussen mensen die in parallelle werelden leven. Niet alleen binnen het koor, maar straks ook met het publiek.”

In de aanloop naar de uitvoeringen heeft het koor thema’s verkend rond welvaartsverdeling, armoede en voedsel in Maastricht. Ze werden daarbij begeleid door professionals uit de wereld van opera, dirigenten en theaterregisseurs. De muziek voor Common Chorale is gecomponeerd door Thanasis Deligiannes, Monique Krüss en Geert Oddens. Zangeres/vocal coach Kirsten Schötteldreier heeft de muzikale leiding.

Vanaf 20 december is de muziektheatervoorstelling te beleven op een ongebruikelijke locatie: het auditorium van het door Aldo Rossi ontworpen Bonnefantenmuseum in Maastricht. De voorstellingen zijn op 20, 21 en 23 december 2018. Zie voor meer informatie de website van Common Chorale.

Vorig artikel

Nederlands trio in Humperdinck-reprise

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Queen, Hans en Augusta

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.