Binnenkort

Frommerkerst gaat in reprise

Wegens succes prolongeert Frommermann dit jaar de voorstelling Frommerkerst. Voor de productie krijgen de vijf zingende heren gezelschap van schrijver Tommy Wieringa. De zangers brengen kerstmuziek uit verschillende eeuwen en uiteenlopende genres. Wieringa vertelt verhalen uit zijn oeuvre. Op 26 december vindt een speciale voorstelling plaats in Haarlem.

De Frommermannen vieren kerst. (© Merlijn Doomernik)

Vorig jaar was Frommerkerst een groot succes. De sfeervolle mix van muziek en verhalen trok langs een aantal zalen. Bij de herneming vanaf 12 december worden nieuwe locaties aangedaan door heel Nederland, met één uitvoering in België.

De voorstelling gaf vorig jaar, zo schreef NRC, nieuwe betekenis aan een kerstfeest dat “vermoeid en overwerkt” was geraakt. De Frommermann willen “warme woorden in donkere dagen” brengen en doen dat in een licht gewijzigde samenstelling. De in Nederland wonende Zwitserse bariton Fabian Egli maakt nu deel uit van Frommermann.

“Hoewel nog altijd met een knipoog, zijn de voorstellingen minder baldadig dan de afgelopen jaren”, belooft Frommermann aan de vooravond van de herneming van het kerstprogramma. De heren vieren kerst met muziek van onder anderen Schubert, Rachmaninov en Reger en hits als ‘Feliz Navidad’ en ‘Have yourself a merry little Christmas’. De toon is licht, maar ontroering ligt op de loer in Frommerkerst. Schrijver Tommy Wieringa vertelt verhalen en “zorgt voor warme woorden in donkere dagen”. Hij schreef speciaal voor de voorstelling enkele nieuwe teksten.

De Frommermann-zangers worden begeleid door Paul van Utrecht (gitaar) en David Bollen (piano). Het programma werd geregisseerd door Daniël Samkalden. De tournee begint op 12 december in Sneek en leidt langs onder meer Aduard, Amersfoort, Amsterdam en Nieuwegein. Een bijzondere versie van hun kerstproductie spelen de Frommermannen op 26 december. In de Philharmonie Haarlem is op Tweede Kerstdag sopraan Judith van Wanroij de speciale gast van de zangers en de schrijver.

Vorig jaar wijdde Studio Nibelheim een aflevering aan de kerstgedachten- en muziek van de Frommermann-leden.

Dit is de clip van Frommerkerst 2017:

Zie voor meer informatie over de tournee de website van Frommermann.

Vorig artikel

Oedipe bij DNO: hartverscheurend

Volgend artikel

Humperdinck scoort altijd in december

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.