BinnenkortHeadline

Operadagen maakt deel programma bekend

Operadagen Rotterdam heeft donderdag de eerste tien voorstellingen van zijn 2019-editie bekendgemaakt. Op het programma onder meer Die Walküre, Einstein on the Beach en de wereldpremière van Mancha Mancha! van Patrick van Deurzen. De online kaartverkoop is gestart.

Productiebeeld van Einstein on the Beach, één van de hoogtepunten van Operadagen Rotterdam 2019.

Het thema van Operadagen Rotterdam 2019 (17 tot en met 26 mei) is ‘De Metamorfose’. Speciaal rond dat thema wordt de voorstelling 8: METAMORPHOSIS gemaakt, een moderne dansopera van Nicole Beutler, geïnspireerd op M.C. Escher, Ovidius en de beroemde ‘Cold Song’ van Purcell. Op 20 en 21 mei te zien in het Nieuwe Luxor Theater.

Muziekensemble Ictus, Collegium Vocale Gent en alt-popzangers Suzanne Vega brengen op 22 mei in De Doelen een nieuwe productie van Einstein on the Beach, een opera van minimal-componist Philip Glass. Het festival belooft een “trance-verwekkend, drie uur durend spektakel”.

Klassiekere opera is op 25 mei te horen, ook in De Doelen. Dan voert het Antwerps Symphony Orchestra het eerste bedrijf van Die Walküre uit. Edo de Waart dirigeert, de rollen van Siegfried, Siegmund en Hunding worden vertolkt door de bekende zangers Lise Davidsen, Torsten Kerl en Mikhail Petrenko.

Een dag eerder gaat in de Jurriaanse Zaal van De Doelen het eerste muziektheaterwerk van Patrick van Deurzen in wereldpremière: Mancha Mancha!, “een komische klucht vol gevechten en misverstanden”. De Nederlandse baritons Henk Neven en Mattijs van de Woerd vertolken Don Quichot en Sancho Panza. De begeleiding komt van het DoelenEnsemble en de pianisten Maarten van Veen en Hans Eijsackers.

Dirigent Leonard García Alarcón was de afgelopen jaren regelmatig te gast bij Operadagen Rotterdam. In 2019 brengt hij een uitvoering van Il diluvio universale van Michelangelo Falvetti, een oratorium over de zondvloed. Alarcón staat voor zijn eigen manschappen: Cappella Mediterranea en het Choeur de Chambre de Namur. In de solopartijen zijn onder anderen Mariana Florès, Julie Roset, Valerio Contaldo en Matteo Bellotto te horen. Te horen op 20 mei in De Doelen.

De Franse regisseur Fabrice Murgia brengt op 22 mei in de Rotterdamse Schouwburg een (voor Nederland) nieuwe pop-opera, gebaseerd op de dagboeken van de Amerikaanse dichteres Sylvia Plath. De muziek komt van de Belgische pianiste en singer-songwriter An Pierlé.

Zie voor een overzicht van alle tien voorstellingen de website van Operadagen Rotterdam. De online verkoop voor deze producties is begonnen. De rest van de (in totaal ruim honderd voorstellingen) wordt later bekendgemaakt.

Vorig artikel

Alarcón leidt tweemaal Haydns Schöpfung

Volgend artikel

Minkowski dirigeert Mozart in Matinee

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.