Binnenkort

Minkowski dirigeert Mozart in Matinee

Net voor de kerstdagen brengt dirigent Marc Minkowski muziek van Mozart in de NTR ZaterdagMatinee. Hij leidt Les Musiciens du Louvre in de beroemde Mis in c en in Mozarts bewerking van de Ode auf St. Caecilia van Händel.

Marc Minkowski. (© Marco Borggreve)

De Mis in c is één van de bekendste religieuze werken van Mozart. Hij schreef het als huwelijksgeschenk voor Constanze, maar voltooide het niet. “Waarom hij zo’n grootscheepse onderneming niet voltooide, is raadselachtig”, vindt de ZaterdagMatinee. “Toch hoort het ‘Et incarnatus est’ uit deze mis tot het allermooiste dat Mozart heeft nagelaten.”

Marc Minkowski combineert het werk met de Ode auf St. Caecilia, een werk van Händel dat door Mozart van een nieuwe orkestratie werd voorzien. De Nederlandse diplomaat Gottfried van Swieten wekte Mozarts interesse voor zijn grote voorgangers Bach en Händel, met bewerkingen als deze tot gevolg.

Behalve Les Musiciens du Louvre brengt Minkowski een groot aantal solisten mee, onder wie sopraan Ana Maria Labin, countertenor Owen Willetts, tenor Stanislas de Barbeyrac en bas Norman Patzke.

De Matinee begint om 14.15 uur en wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Operadagen maakt deel programma bekend

Volgend artikel

Opera in de media: week 51 van 2018

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.