Home » Binnenkort

Alarcón leidt tweemaal Haydns Schöpfung

Utrecht/Amsterdam13 december 2018

door

Onder leiding van Leonardo García Alarcón voeren het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor op 21 en 23 december Die Schöpfung van Haydn uit in respectievelijk TivoliVredenburg en het Concertgebouw.

Leonardo García Alarcón. (© Jean-Baptiste Millot)

In Die Schöpfung vertelt Joseph Haydn het Bijbelse scheppingsverhaal. Hij gebruikt de aartsengelen Gabriël, Raphaël en Uriël als vertellers en laat ook Adam en Eva aan het woord.

TivoliVredenburg omschrijft het werk als “een muzikale Hof van Eden waar de zon nooit lijkt onder te gaan”. Het Concertgebouw vindt het werk geknipt voor de kersttijd. “Dat vond Haydn zelf ook. Hij voerde het oratorium twee keer uit als kerstcadeau voor de Weense Tonkünstler Societät.”

In het AVROTROS Vrijdagconcert op 21 december is het oratorium in zijn geheel te horen, in het Zondagochtend Concert op 23 december klinken hoogtepunten. De rollen van de aartsengelen worden gezongen door sopraan Elsa Benoit (Gabriel), tenor Sebastian Kohlhepp (Uriel) en bariton Daniel Schmutzhard (Raphaël). Schmutzhard en Benoit zingen tevens de partijen van Adam en Eva.

Het AVROTROS Vrijdagconcert in TivoliVredenburg begint om 20.15 uur, het Zondagochtend Concert in het Concertgebouw begint om 11.00 uur.