BinnenkortFeatured

Westbroek zingt Tsjaikovski in bioscoop

In 59 bioscopen is op dinsdag 22 januari live vanuit het Royal Opera House een productie van Pique Dame van Tsjaikovski te zien. De regie komt van Stefan Herheim en was eerder in Amsterdam te zien. Eva-Maria Westbroek zingt de hoofdrol van Lisa.

Scène uit Pique Dame in de regie van Stefan Herheim. (© Karl en Monika Forster)

Pique Dame verenigt het werk van één van de grootste Russische schrijvers ooit met het werk van één van de grootste Russische componisten ooit. Tsjaikovski liet zich inspireren door een kort verhaal van Alexander Poesjkin, één van zijn favoriete schrijvers, en schiep met hulp van zijn broer Modest (librettist) een onvergetelijke opera, met grote koorstukken, intieme aria’s en duetten, een mozartiaanse verkleedpartij en een griezelige, bovennatuurlijke scène.

Het verhaal draait om de arme soldaat Herman, die verliefd is op Lisa. Zij is echter verloofd met zijn vriend Jeletski. Herman hoort dat Lisa’s grootmoeder, de oude gravin, een geheim kent waarmee je ieder kaartspel kunt winnen. Hij is vastbesloten om de formule aan de oude vrouw te ontfutselen, rijk te worden en Lisa te trouwen.

Stefan Herheims productie was in 2016 bij De Nationale Opera in Amsterdam te zien. Hij plaatst het verhaal in Tsjaikovski’s leefwereld. Tsjaikovski zelf is de centrale figuur in deze enscenering. De componist duikt in alle scènes op en vertolkt ook het personage Jeletski.

Chef-dirigent Antonio Pappano leidt de voorstelling. De bekende Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek staat naast onder anderen Aleksandrs Antonenko als Herman, Vladimir Stoyanov als Jeletski en Felicity Palmer als de gravin.

Een overzicht van de 59 Nederlandse bioscopen die Pique Dame vertonen, is te vinden op www.royaloperahouse.nl.

Hieronder de trailer van de productie:

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Adam, Nathalie en Francis

Volgend artikel

Kamerkoor zingt middeleeuws requiem

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.