AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsFeaturedNieuws

Cité de l’Opera: Adam, Nathalie en Francis

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 174.

Redmiddel
Die ene zin die maar niet in je hoofd wil blijven: zangers hebben daar soms last van. Benjamin Hulett suggereert een taalkundig eenvoudige oplossing, die we graag binnenkort terughoren in een concertzaal of operahuis.

Bartoli forever
Na dertig jaar op de bühne mag Cecilia Bartoli zich met recht een ‘Ausnahmekünstlerin’ noemen.

Ik vertrek
Hong Kong, Philadelphia en Madrid zijn de plaatsen die countertenor Tim Mead de komende maanden aandoet. De bagage is ingepakt.

Eervol legioen
Alt en dirigent Nathalie Stutzmann had er een serie tweets voor nodig om het fraaie nieuws in twee talen te brengen. Ze is per 1 januari 2019 toegelaten tot het Franse Legion d’Honneur. De Française deelt de eer met landgenoten, maar ook met Nederlanders als Willem Mengelberg en Liesbeth List.

Meer dan een halfjaar aaneen
Het centrum van Wenen, een indrukwekkend gebouw en een wereldberoemde bühne. Maal tweehonderd. Adam Plachetka kan trots zijn.

Na Westbroek nu Netrebko
De enscenering van Verdi’s La forza del destino die in september 2017 in Amsterdam in première ging, opent binnenkort in Londen met Netrebko en Kaufmann in de hoofdrollen. Het is één van de tips in The Telegraph.

Goede voornemens
Een speciale playlist die uw net gestarte looptraining muzikale drive moet geven bevat weinig vocale muziek. Maar Wagners Walkurenrit ontbreekt niet.

De bloopers van Rolando
Bij de opname van een promovideo houd je altijd outtakes over.

Francis werd 120
Het was gisteren 120 jaar geleden dat componist Francis Poulenc werd geboren. Het hoogtepunt in zijn opera-oeuvre haalt dit seizoen ook de New Yorkse Metropolitan Opera en de Live in HD-vertoning in de bioscopen.

Liedbegeleider
Net als in kamermuziek heeft de pianist van een liedduo veel te doen.

Aria breakdown
Rhiannon Giddens presenteert een nieuwe aflevering van de podcast die WQXR en de Met samen maken. Deze keer focust het programma op de aria ‘Mon coeur s’ouvre a ta voix’.

Don(er) Pasquale
“It’s the story of an old bachelor’s romantic delusions and the young lovers who outwit him”, zegt de Welsh National Opera over de nieuwe productie waarin bariton Quirijn de Lang de rol van Maltesta zal zingen.

Hinter den Kulissen von Paris
Ter gelegenheid van het 350-jarige jubileum zijn ook de krochten van de Opéra Garnier in Parijs te zien.

Herheim in Londen
“I never do drama. I still feel like a musician in this job”, zegt regisseur Stefan Herheim in een interview naar aanleiding van de Londense première van Pique Dame, die eerder in Amsterdam te zien was.

Henkjan ziet en hoort het
Na zangers als Rufus Wainwright en Thomas Hampson toert Amsterdam Sinfonietta nu met Blaudzun. De productie heeft officieel de X-factor.

Vorig artikel

Annemarie Kremer krijgt Gouden Viooltje

Volgend artikel

Westbroek zingt Tsjaikovski in bioscoop

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.