Binnenkort

Kamerkoor zingt middeleeuws requiem

Het Nederlands Kamerkoor opent het nieuwe jaar op 19 januari in Enschede met de Nederlandse première van het Russische middeleeuwse requiem, de Grote Panichida, gereconstrueerd door Daniil Sayapin.

Peter Dijkstra. (© Astrid Ackermann)

Het Russische middeleeuwse requiem, de Grote Panichida, is een a capellawerk voor mannenkoor. Zanger, dirigent en musicoloog Daniil Sayapin reconstrueerde het werk aan de hand van oude handschriften uit kloosters en archieven. Sayapin is een specialist in de polyfone vocale traditie van Oud-Rusland. Met zijn eigen ensemble ExLibris Ensemble zette hij de Grote Panichida in 2013 op cd.

Bij het Nederlands Kamerkoor leidt Peter Dijkstra de uitvoering, Sayapin draagt bij als voorzanger. Het Russische werk wordt gecombineerd met het Concert voor Koor van Alfred Schnittke, “een toegankelijk en aangrijpend werk, dat steunt op de traditie van het concert voor koor, zoals dat in Rusland werd ontwikkeld voor de liturgische dienst”, aldus het Kamerkoor.

Onder de titel Duister Rusland begint het Kamerkoor op 19 januari in het Muziekcentrum Enschede zijn tournee. Er zijn tot en met 27 januari acht uitvoeringen. Zie voor meer informatie de website van het Kamerkoor.

Daniil Sayapin geeft op 26 januari, voorafgaand aan de uitvoering in de Philharmonie Haarlem, een masterclass waarin hij dieper ingaat op de Grote Panichida en de middeleeuwse Russische polyfonie.

Vorig artikel

Westbroek zingt Tsjaikovski in bioscoop

Volgend artikel

OPERA America op de bres voor diversiteit

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.