Buitenlands nieuwsNieuws

OPERA America op de bres voor diversiteit

OPERA America wil wat doen aan het gebrek aan diversiteit in de operawereld en heeft daarvoor de IDEA (Inclusion, Diversity, Equity and Access) Opera Grants in het leven geroepen. Met het initiatief wil de organisatie jonge niet-blanke componisten en librettisten ondersteunen.

Opera is van oorsprong een blanke, Europese kunstvorm en na ruim vier eeuwen is daar te weinig verandering in gekomen, vindt OPERA America, een organisatie waar een groot aantal opera- en muziekinstellingen in Amerika bij aangesloten is. Niet-blanke makers ondervinden nog altijd barrières. De IDEA Opera Grants moeten hun “cruciale ondersteuning” geven.

“De IDEA Opera Grants maken het mogelijk om de ontwikkeling van nieuwe werken door opkomende componisten en librettisten te ondersteunen”, zegt Marc A. Scorca, voorzitter van OPERA America. “Door hun werk te faciliteren, helpen we de kunstvorm te verrijken met nieuwe creatieve stemmen.”

Niet-blanke componisten en librettisten kunnen zich als duo aanmelden voor een beurs van maximaal 12.500 dollar. Het geld wordt aangewend voor onder meer workshops, lezingen en andere activiteiten om hun werk te ontwikkelen. Professionele filmmakers worden ingeschakeld om promovideo’s te maken en de duo’s mogen zich op conferenties voorstellen aan operaproducenten.

OPERA America lanceerde in 2013 al een programma voor vrouwelijke componisten. Via dat initiatief is inmiddels bijna 1 miljoen dollar aan beurzen uitgereikt.

Vorig artikel

Kamerkoor zingt middeleeuws requiem

Volgend artikel

Tien jaar Place de l'Opera: Een terugblik

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.