BinnenkortNieuws

Barok Vocaal in teken Collegium Vocale Gent

Het seizoen 2019/2020 van de serie Barok Vocaal in het Amsterdamse Concertgebouw staat geheel in het teken van Collegium Vocale Gent, dat zijn vijftigjarige jubileum viert. Het Vlaamse gezelschap voert drie oratoria van Bach uit.

Collegium Vocale Gent. (© Michiel Hendrickx)

Het huidige seizoen van Barok Vocaal, een serie van Fred Luiten Concertorganisatie, staat in het teken van de 75ste verjaardag van Sigiswald Kuijken, oprichter van La Petite Bande. Komend seizoen haakt Fred Luiten opnieuw aan bij een jubileum, dit keer van het in 1970 door Philippe Herreweghe opgerichte Collegium Vocale Gent.

“Door nieuwe inzichten in de barokmuziek ook toe te passen op vocale muziek kreeg het ensemble snel wereldfaam”, beschrijft Barok Vocaal. “Al geruime tijd geldt Collegium Vocale Gent onder de bezielende leiding van Herreweghe als één van de meest vooraanstaande oudemuziekensembles.”

Het jubileum wordt gevierd met drie concerten in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Collegium Vocale Gent begint de serie op 16 december met een uitvoering van Bachs Weihnachtsoratorium. Tenor Christoph Prégardien heeft de muzikale leiding. In de solopartijen zijn Hana Blažíková, Alex Potter, Julian Prégardien (de zoon van) en Peter Kooij te horen.

Op 16 maart 2020 volgt Bachs Johannes Passion. Philippe Herreweghe leidt deze uitvoering zelf, met als solisten onder anderen Dorothee Mields, Alex Potter, Peter Kooij en Julian Prégardien.

Dezelfde zangers staan op het affiche voor de uitvoering van Bachs Matthäus-Passion op 2 april 2020. Ook dat concert wordt geleid door Herreweghe.

Zie voor meer informatie over het seizoen en de verschillende combinaties waarin de concerten te bestellen zijn de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Jess, Jamie en Stuart

Volgend artikel

Seizoen Concertgebouw 2019/2020

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.