AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Jess, Jamie en Stuart

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 181.

Siobhan gaat lekker
Tijdens het Belvedere Concours in 2014 ging de persprijs – Place de l’Opera zat in de mediajury – naar sopraan Siobhan Stagg. Ze maakt wereldwijd carrière en trad op in Londen (Pamina in Die Zauberflöte) en Amsterdam (Blonde in Die Entführung aus dem Serail). Ze is genomineerd voor een prijs in Australië.

Jonge hond (v)
Net als NPO Radio 4 neemt de BBC ‘jonge honden’ in dienst voor de klassieke zender. Jess Gillam, gekleed in een David Bowie-T-shirt, kondigt haar nieuwe programma aan.

Opera in de Big Apple
Het komende seizoen van de Metropolitan Opera werd afgelopen week bekendgemaakt. In een overzicht gaven de redacteuren van de New York Times hun opinie over het programma.

Sopraan Ailyn Pérez verheugt zich vast ook erg op haar rol in Pagliacci bij De Nationale Opera. Maar zo veel tekst kon ze niet kwijt in haar tweet.

Met rollen in La traviata en Manon is sopraan Lisette Oropesa in New York hoofd van het hoofdprogramma.

Even tellen
Alexandra Svokos, journalist bij ABC, deed voor de Met even de genderboekhouding. Het resultaat stemt niet optimistisch.

https://twitter.com/asvokos/status/1098296239572090882

Verdi in Luik
Bij de Opéra Royal de Wallonie gaat vanavond de opera Aida van Verdi in première. De video deed ons even denken aan een Oscar-uitreiking.

Even niet opgelet
De jonge vrouw die stem gaf aan nieuwe opvattingen over het uitvoeren van oude muziek blijkt vandaag 70 te worden.

Appels en peren
Tenor Stuart Skelton las dat recensenten verschillende tenorrollen bij Wagner ten onrechte vergelijken. Stuart was not amused.

We kunnen niet wachten
Op de late avond bedacht mezzosopraan Jamie Barton, terwijl ze studeerde op de rol van Brangäne, hele nieuwe invalshoeken voor Tristan und Isolde.

Interieuradvies
Elk genre zijn eigen stoel.

Geen rol is ook een rol
In een wereld waarin alleen hoofdrollen lijken te tellen is de melding van countertenor Nicholas Tamagna verfrissend.

Frans in Zeist
Tijdens het Internationaal Lied Festival Zeist is er een Franse Salon.

Eight around the world
De nieuwe compositie van Michel van der Aa, die op het komende Holland Festival in wereldpremière gaat, reist daarna naar onder meer Frankrijk en China.

Talent over de vloer
We hebben mooie herinneringen aan het optreden van sopraan Nikki Treurniet – een paar jaar geleden, toen ze nog bezig was met haar opleiding – in een appartement op twaalf hoog in Rotterdam. Komend seizoen is ze lid van het ensemble in Hannover. Wie snel is, kan de nieuwe generatie in de eigen salon horen zingen.

Top tien
In sommige rijtjes wil je gewoon staan.

Urban life
Nog veel hipper dan een Macbook in een trendy koffietent is een Bärenreiter-partituur.

En waar is Anna?
Anna doet een duckface in Londen.

Biopic
Componisten leiden soms epische levens, rijp voor een verfilming. De BBC zocht de beste – en slechtste – verfilmingen.

Vorig artikel

Seizoen NTR ZaterdagMatinee 2019/2020

Volgend artikel

Barok Vocaal in teken Collegium Vocale Gent

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.