Binnenkort

La Petite Bande speelt kleine Matthäus

La Petite Bande is op 9 april te gast in de serie Barok Vocaal in het Concertgebouw. Het ensemble speelt Bachs beroemde Matthäus-Passion in een kleine bezetting. De jarige Sigiswald Kuijken leidt vanaf de viool.

Sigiswald Kuijken. (© Marco Mertens)

In 1981 stelde de Amerikaanse musicoloog Joshua Rifkin dat Bachs beroemde passie het meest authentiek zou klinken als per stemsoort één zanger wordt ingeschakeld: vier zangers bij Orkest I en vier zangers bij Orkest II. Die acht solisten nemen eveneens de koorpartijen voor hun rekening.

La Petite Bande, een ensemble dat in 1972 werd opgericht door Gustav Leonhardt en Sigiswald Kuijken, voert de Matthäus al geruime tijd op deze wijze uit. Zo ook op 9 april in de Grote Zaal van het Concertgebouw.

Het is de tweede keer dat La Petite Bande dit seizoen te gast is in Barok Vocaal. De beide concerten zijn bedoeld als hommage aan ensembleleider Sigiswald Kuijken, die in februari 75 jaar werd.

De uitvoering begint om 19.30 uur. Via de website van organisator Fred Luiten zijn kaarten met 20 procent korting te krijgen.

Vorig artikel

Afscheid Gruberova: de koningin zegt adieu

Volgend artikel

Tannhäuser: liefde of zinnelijkheid?

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.