BinnenkortFeatured

Omniversum brengt indrukwekkende Faust

Het Haagse filmtheater Omniversum vertoont op 16 mei Gounods opera Faust op zijn 144 vierkante meter grote koepelscherm. In de productie van het Royal Opera House zingen de sterren Michael Fabiano, Irina Lungu en Erwin Schrott de hoofdrollen.

Scène uit Faust in Londen. (© Catherine Ashmore / Royal Opera House / ArenaPAL)

“Nergens zit je zo dicht op de actie”, zegt het Omniversum over zijn operavertoningen. “De dramatiek, de passie, de emoties: je ervaart ze levensecht. Je kijkt de zangers recht in het gezicht.”

Het Haagse filmtheater brengt dit seizoen vijf producties van het Royal Opera House in Londen. Gounods klassieker Faust is te zien in een bewezen productie van Sir David McVicar, die al meer dan een decennium op het repertoire in Londen staat en door tal van beroemde zangers is uitgevoerd. McVicar tekent voor indrukwekkende scènes en schitterende toneelbeelden.

Faust is gebaseerd op Goethes beroemde gelijknamige verhaal. De oude, gedesillusioneerde geleerde Faust maakt een deal met de duivel: in ruil voor zijn ziel krijgt hij zijn jeugd terug en wint hij de liefde van de mooie Marguerite. Na een tijdje laat hij Marguerite echter in de steek, zwanger van zijn kind. Marguerite raakt sociaal buitengesloten en vermoordt uit wanhoop haar kind. Ze belandt in de gevangenis, maar daar redden engelen haar ziel.

De Franse componist Charles Gounod voorzag het verhaal van virtuoze hoofdrollen, een groot koor, een duivels ballet en een uitzinnige finale. Veel componisten lieten zich inspireren door Goethes tragedie, weinigen gaven het verhaal zo overtuigend en meeslepend vorm als Gounod.

In Londen zingt de jonge Amerikaanse tenor Michael Fabiano de rol van Faust en vertolkt sopraan Irina Lungu de rol van Marguerite. De bekende bas-bariton Erwin Schrott is Méphistophélès, de duivel. De Uruguayaan combineert een donkere, verleidelijke stem met een filmsterrenlook; een prachtige match voor de showman die Gounods duivel in feite is.

De uitvoering van Faust wordt gedirigeerd door Dan Ettinger. De vertoning begint om 19.30 uur. Zie voor meer informatie de website van het Omniversum.

Scène uit Faust in Londen. (© Catherine Ashmore / Royal Opera House / ArenaPAL)
Vorig artikel

Cité de l’Opera: Nicky, John en Renée

Volgend artikel

Seizoen Opéra Royal de Wallonie 2019/2020

De auteur

Advertorial

Advertorial