AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsFeaturedNieuws

Cité de l’Opera: Nicky, John en Renée

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 189.

Such a night
In 1956 legde een documentaire vast hoe het Glyndebourne Festival de zomer ervoor verliep. Onder anderen Glyndebourne-oprichter John Christie komt in beeld, naast fragmenten uit een productie van Le nozze di Figaro uit dat jaar. De complete film is alleen te zien als u over een Brits IP-adres beschikt, maar het vergelijkende artikel geeft een goede indruk.

Plaatje draaien
Weet u het nog? Als het geheugen u in de steek laat, is er deze video. Een g-r-a-m-m-o-f-o-o-n-p-l-a-a-t opzetten leert u in een paar stappen.

Oude meesters
Bas-bariton Franz Mazura werd gisteren 95. Dat is mooi en bijzonder, maar nog veel opmerkelijker is dat hij afgelopen zondag op het podium van de Berliner Staasoper stond in een door Daniel Barenboim gedirigeerde uitvoering van Die Meistersinger von Nürnberg. Naast hem op de bühne zong tenor Siegfried Jerusalem. Die is – sinds een weekje – pas 79.

Snelle Marguerite
Anna Netrebko gaf de rol van Marguerite al lang geleden terug, vervangster Diana Damrau moest afzeggen wegens ziekte en toen was er op het laatste moment de Duitse sopraan Mandy Fredrich. Tussen haar landing op Heathrow en haar opkomst in Covent Garden zaten slechts 170 minuten. The Independent gaf niettemin vijf sterren voor de productie, die volgende week in de bioscoop te zien is.

LeedsLieder
LeedsLieder’s Anna Lapwood sprak met Nicky Spence over het lied. “Art song is basically like mini-mirrors of the human condition”, zegt de Britse tenor over het genre. Na het gesprek zingt Spence het lied ‘Cäcilie’ van Strauss. Joseph Middleton begeleidt hem.

https://twitter.com/nickythespence/status/1120311038807805952

Family affair
In Houston gaat komende vrijdag een opera in wereldpremière over de librettist Lorenzo Da Ponte, die het tekstmateriaal leverde voor drie Mozart-opera’s. Componist Tarik O’Regan en librettist John Caird zorgden voor tekst en muziek. In de hoofdrol twee zangers die in het echte leven ook nog schoonvader en schoonzoon zijn. Thomas Hampson en Luca Pisaroni spelen de oude en de jonge Da Ponte.

Julianne als sopraan
De film Bel Canto, vorig jaar september uitgebracht in de VS, krijgt van de kijkers op IMDB niet alleen maar lof. “Kitsch”, zegt de één, de ander roept: “Oh my, what a terrible movie.” In de film, waarin terrorisme en opera elkaar ontmoeten, speelt Julianne Moore de zangeres. Ze zingt met de stem van Renée Fleming.

Yannick de master
Jonge zangers die worden gecoacht door Metropolitan Opera-maestro Yannick Nézet-Séguin. Online te volgen dankzij Juilliard.

Maestro Alarcón
Het paasconcert dat Cappella Mediterranea en het Chœur de chambre de Namur in de NTR ZaterdagMatinee gaven, staat integraal online in beeld en geluid.

Jarige Jet
Hoewel ze doorgaans alleen sprekend te horen zijn, werden de presentatoren van NPO Radio 4 natuurlijk ook streng geselecteerd op hun vocale kwaliteiten. Dat kwam mooi van pas op de verjaardag van Jet.

https://twitter.com/muziekfabriek4/status/1120265237783961600

Who needs Ottolenghi?
Paasreceptje van Anna Netrebko.

https://twitter.com/AnnaNetrebko/status/1120400021290201090

Eind van een era
Sopraan Heather Harper is overleden

Vorig artikel

DiDonato speelt met songs op nieuwe cd

Volgend artikel

Omniversum brengt indrukwekkende Faust

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.