Binnenkort

Opera in de media: week 18 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 18 van 2019 (27 april – 3 mei) aandacht voor Tim Mead met Vivaldi, Katja Kabanova in Londen en Les Troyens met Stéphanie d’Oustrac uit Parijs.

Video

Tim Mead. (© Andy Staples)

Tim Mead zingt Vivaldi
De Britse countertenor Tim Mead zingt in de Parijse Saint-Chapelle werken van Vivaldi. Nisi Dominus en Stabat Mater ontstonden beide in 1712. Mead wordt begeleid door het ensemble Les Accents met dirigent Thibault Noally.
Arte: zondag 28 april om 17.40 u.

Het begin van opera
In het Italiaanse Mantua werd op 24 februari 1607 de eerste opvoering gegeven van L’Orfeo van Monteverdi. In de documentaire van Philippe Béziat die Arte uitzendt, wordt het verhaal verteld van de historische ontwikkelingen die daartoe leidden.
Arte: zondag 28 april om 23.20 u.

Mozart met spektakel
Mozart met veel spektakel is te zien in de nacht van zondag op maandag bij Arte. Het toneelstuk Thamos van Tobias Philipp, waarvoor Mozart de muziek componeerde, werd omgedoopt door regisseur Carlus Padrissa en La Fura dels Baus tot T.H.A.M.O.S. Op initiatief van Mozartwoche-intendant Rolando Villazón was de productie begin dit jaar te zien in Salzburg. Vocale solist is René Pape, Alondra De La Parra leidt het orkest.
Arte: maandag 29 april om 00.25 u.

Fidelio in de Staatsoper
Live vanuit Wenen kunt u de uitvoering van Fidelio van Beethoven meebeleven. De enscenering is van Otto Schenk, Adam Fischer staat voor het orkest van de Wiener Staatsoper. Solisten zijn onder anderen Thomas Johannes Mayer, Anne Schwanewilms en Chen Reiss.
StaatsoperLive: maandag 29 april om 19.00 u.

Nieuw op YouTube

Over het lied
In een interview met Elisabeth Schwarzkopf sprak de sopraan over haar manier van het zingen van lied. “We wilden echt de poëzie overbrengen”, zegt Schwarzkopf.

Audio

Les Troyens in de Bastille
Grootschalige opera uit Parijs is te horen in NTR Opera Live. Op 31 januari werd in de Opéra Bastille een uitvoering opgenomen van Les Troyens van Berlioz. De vaste chef Philippe Jordan stond op de bok, waar hij solisten dirigeerde als Stéphanie d’Oustrac (Cassandre), Véronique Gens (Hécube) en Stéphane Degout.
NPO Radio 4: zaterdag 27 april om 19.00 u.

Kabanova in Londen
Vanuit Covent Garden klinkt Janáčeks opera Katja Kabanova, waarin de titelrol wordt gezongen door de Amerikaanse sopraan Amanda Majeski. Haar schoonmoeder Kabanicha is mezzosopraan Susan Bickley. Drie bekende tenoren maken deel uit van de cast: Pavel Cernoch, Andrew Tortise en Andrew Staples. Het koor en orkest van het Royal Opera House worden geleid door Edward Gardner.
BBC Radio 3: zaterdag 27 april om 19.30 u.

Markus Stenz (© MolinaVisuals / Josep Molina).

Mahler op zondagochtend
Eén van de uitvoeringen in een kleine speelreeks van Mahlers Lied von der Erde is te horen in Het Zondagochtend Concert op Radio 4. Het Radio Filharmonisch Orkest staat onder leiding van Markus Stenz, de vocale partijen worden gezongen door tenor Burkhard Fritz en alt Wiebke Lehmkuhl.
NPO Radio 4: zondag 28 april om 11.00 u.

Mozart in Turijn
Le nozze di Figaro van Mozart staat op het programma van de donderdagmiddaguitzending van BBC Radio 3. Dirigent Speranza Scappucci leidt een cast vol Italiaans klinkende namen, zoals Simone Alberghini als graaf Almaviva, Serena Farnocchia als de gravin en Paolo Bordogna en Maria Grazia Schiavo als het duo Figaro en Susanna. De opname werd gemaakt in het Teatro Regio van Turijn.
BBC Radio 3: donderdag 2 mei om 15.00 u.

Weektip

Viotti zingt
Afgelopen week werd bekendgemaakt dat Lorenzo Viotti de opvolger wordt van Marc Albrecht als chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Eén van zijn kwaliteiten – zo werd gezegd – is het feit dat hij alles vanaf de bok meezingt. Bewijs is te vinden in deze recente opname van een adventsconcert in Dresden. Viotti leidde de Staatskapelle Dresden en de solisten, violist Daniel Hope en sopraan Hanna-Elisabeth Müller.

Vorig artikel

Pappano dirigeert KCO in requiem Berlioz

Volgend artikel

Ondernemend: UNLOST op ODR 2019

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.