Binnenkort

Opera in de media: week 22 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 22 van 2019 (25 – 31 mei) aandacht voor het jubileum van de Wiener Staatsoper, met uitzendingen van de jubileumproductie Die Frau ohne Schatten en het gala op zondagavond.

Video

In Wenen wordt feest gevierd. (© Wiener Staatsoper / Michael Pöhn)

Feestmatinee
Er wordt volop feest gevierd in de Wiener Staatsoper, die 150 jaar bestaat. Op zaterdagochtend is er een viering, zonder de sterren die zondagavond voor het gala aantreden, maar met de leden van het orkest en het koor en kinderen van de operaschool. Ze voeren stukken uit van Mozart, Verdi en Strauss. De verjaardagsmatinee wordt onder meer gestreamd via de Facebookpagina en de website van de Wiener Staatsoper.
Wienerstaatsoper.at: zaterdag 25 mei om 10.00 u.

Strauss in Wenen
Op Radio 4 luistert u vanavond gratis naar Die Frau ohne Schatten, de livestream van de Wiener Staatsoper zelf kost u 14 euro. Het Weense operahuis viert zijn jubileum onder meer met de opvoering van de opera van Richard Strauss. De regie is van Vincent Huguet, voor het orkest staat Christian Thielemann. U ziet onder anderen Stephen Gould, Camilla Nylund en Nina Stemme.
StaatsoperLive: zaterdag 25 mei om 17.30 u.

Jubileumconcert vol sterren
De Wiener Staatsoper brengt niet alleen Die Frau ohne Schatten, er is ook een speciaal muzikaal feest op zondag. Ook als livestream, maar voor de gelegenheid geheel gratis te zien. Zeer tegen de gewoonte noemen we bijna alle namen van de medewerkenden: Nina Stemme, Camilla Nylund, Aleksandra Kurzak, Chen Reiss, Sonya Yoncheva, Stephanie Houtzeel, Roberto Alagna, Tomasz Konieczny, Jongmin Park, Erwin Schrott, Benjamin Bernheim, Ferruccio Furlanetto en Günther Groissböck. Marco Armiliato staat voor het orkest. De voorstelling is ook op Arte te zien om 20.15 uur.
StaatsoperLive: zondag 26 mei om 20.30 u.

Opera van Abraham
Het duo van dirigent Kai Tietje en regisseur Stefan Huber tekent voor de productie van Roxy und ihr Wunderteam, gecomponeerd door Paul Abraham. Vanuit de Komische Oper in Berlijn ziet u onder anderen Uwe Schönbeck, Christoph Marti en Tobias Bonn.
OperaVision: vrijdag 31 mei om 19.30 u.

Shani voor het RPhO
Met de nieuwe dirigent Lahav Shani op de bok speelt het Rotterdams Philharmonisch Orkest de derde symfonie van Mahler. Aan het concert werkt alt Violeta Urmana mee, evenals het Laurens Collegium Rotterdam en het Nieuw Amsterdams Kinderkoor. De livestream op Medici.tv is gratis te ontvangen.
Medici.tv: vrijdag 31 mei om 20.15 u.

Nieuw op YouTube

Duncan, zit rechtop!
Stemcoach Linor Oren, geboren in Israël en wonend in Amsterdam, geeft haar genuanceerde oordeel over het optreden van Duncan Laurence. De Nederlandse zanger won afgelopen week het Eurovisiesongfestival. Zijn houding bevalt haar niet erg.

Audio

Frosch in Wenen
Zaterdag is de première van Die Frau ohne Schatten van Richard Strauss bij de Wiener Staatsoper. Het programma NTR Opera Live zendt die vrijwel live uit. In de hoofdrollen staan verschillende grote namen, zoals Camilla Nylund (Kaiserin), Nina Stemme (Ferbersfrau), Evelyn Herlitzius (Amme) en Stephen Gould (Kaiser). Het orkest wordt geleid door Christian Thielemann.
NPO Radio 4: zaterdag 25 mei om 19.00 u.

Forza in Londen
Recent opgenomen in het Royal Opera House is La forza del destino, met Antonio Pappano aan het muzikale roer. Veel beroemde namen stonden op het podium in Covent Garden, zoals Anna Netrebko als Leonora, Jonas Kaufman als Don Alvaro en Ludovic Tézier in de rol van Don Carlo di Vargas. En niet te vergeten: Roberta Alexander in de rol van Curra. Ze was er ook bij toen deze productie in september 2017 in Amsterdam opgevoerd werd.
BBC Radio 3: zaterdag 25 mei om 19.30 u.

Trischler in Zeist
Op 23 mei werd in Zeist, tijdens het Internationaal Lied Festival 2019, een recital opgenomen van tenor Robin Tritschler en pianist Malcolm Martineau. Onder het motto ‘Reis door het leven’ brachten de twee een Schubert-programma.
NPO Radio 4: dinsdag 28 mei om 20.00 u.

Bellini in de Scala
Bellini’s Il pirata werd recent opgevoerd in de Scala in Milaan, met in de hoofdrol sopraan Sonya Yoncheva. Naast haar op het podium stonden onder anderen tenor Piero Pretti en bariton Nicola Alaimo. Dirigent Riccardo Frizza leidde het huisorkest van de Scala.
BBC Radio 3: donderdag 30 mei om 15.00 u.

Weektip

Voorkennis
Over een week opent de serie voorstellingen van aus LICHT van Stockhausen in Amsterdam. Speciaal voor die uitvoeringen hebben Holland Festival-programmeur Jochem Valkenburg en Renee Jonker, die als docent aan het Koninklijk Conservatorium werkt aan de voorbereiding, drie inleidingen gegeven. De delen staan als video op het YouTube-kanaal van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Festival de' Bardi op tournee met Rossini

Volgend artikel

Operadagen speelt stevige kameropera Glass

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.