Binnenkort

ZaterdagMatinee brengt Die Gezeichneten

De NTR ZaterdagMatinee voert op 1 juni Schrekers grootse opera Die Gezeichneten uit in het Concertgebouw in Amsterdam. Markus Stenz heeft de muzikale leiding over het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en een omvangrijke cast.

Markus Stenz heeft de muzikale leiding in Schrekers grote opera. (© Hans van der Woerd)

De Matinee omschrijft Schrekers opera als “een laatromantiscyh, psychologisch en symbolistisch meesterwerk over erotische verlangens in een emotioneel ontketende, amorele maatschappij”. Het werk stamt uit 1918, toen Schreker nog een geliefde componist was. In de jaren dertig bestempelden de nazi’s Schreker als ‘entartet’, waarna zijn muziek langzaam in de vergetelheid raakte.

Die Gezeichneten draait om Alviano Salvago, een Genuese, mismaakte edelman. Hij creëert een eiland voor de kust van Genua waar de mannen van de stad zich kunnen vermaken met jonge vrouwen. Dat mondt echter uit in excessen, politieke machtsspelletjes, verraad en uiteindelijk dood en verderf.

De opera is geschreven voor een orkest van 120 musici, met 32 grote en kleinere rollen. In de Matinee wordt de hoofdrol gezongen door tenor Marco Jentzsch. Andere zangers in de cast zijn onder anderen tenor Emilio Pons, tenor Lucas van Lierop, lid van de operastudio van De Nationale Opera, sopraan Nikki Treurniet, bariton Wiebe-Pier Cnossen, sopraan Jeannette van Schaik, tenor Leon van Liere, bariton Michael Wilmering en bariton Martijn Sanders.

De uitvoering van Die Gezeichneten begint om 13.00 uur en wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Met de Rheingold Express naar Nibelheim

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Jessye, Kristine en Tom

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.