Binnenkort

Oude Muziek: Scarlatti’s Agar et Ismaele

Het Festival Oude Muziek brengt op 29 augustus in de Utrechtse Stadsschouwburg een voorstelling van Scarlatti’s eerste Italiaanse oratorium: Agar et Ismaele. Thomas Höft regisseert het werk, dat uitgevoerd wordt door de Neue Hofkapelle Graz en het Nouruz-Ensemble.

De Neue Hofkapelle Graz. (© Mathias Kniepeiss)

Abraham en Sara zijn op leeftijd gekomen en hebben geen kinderen. Abraham krijgt een kind bij zijn slavin Hagar, Ismael. Als Sara toch nog zwanger wordt, van Isaak, dwingt ze Abraham om Hagar en Ismael de woestijn in te jagen, waar ze echter gered worden van de dood. Ismael is een stamvader van moslims, Isaak een stamvader van de Joden, daarom wordt dit verhaal vaak aangewezen als de wortel van het conflict tussen Joden en moslims.

Alessandro Scarlatti zette het verhaal in 1683 op muziek en volgens het Festival Oude Muziek is het een meesterwerk. Thomas Höft, dit jaar co-curator van het festival, maakt een enscenering. Het Oostenrijkse barokensemble Neue Hofkapelle Graz wordt vergezeld door het Arabische Nouruz-Ensemble, dat het “perspectief van de moslims vertegenwoordigt”, aldus het festival. De muzikale leiding is in handen van Lucia Froihofer en Michael Hell.

Sopraan Claire Lefilliâtre zingt de rollen van Sara en Angelo, de bekende barokalt Franziska Gottwald is Agar en sopranus Doron Schleifer vertolkt Ismaele. Bariton Jochen Kupfer zingt Abramo.

De uitvoering vindt plaats in de Stadsschouwburg in Utrecht en begint om 20.00 uur. Zie voor meer informatie de website van het Festival Oude Muziek.

Vorig artikel

Opera in de media: week 35 van 2019

Volgend artikel

Zomerserie: waar zijn Robbert en Micha?

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.