BinnenkortHeadline

Opera in de media: week 35 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 35 van 2019 (24 – 30 augustus) onder meer aandacht voor de eerste week van het Festival Oude Muziek, waarvandaan NPO Radio 4 vrijwel elke avond een live-uitzending verzorgt met vocale muziek.

Video

William Christie. (© Denis Rouvre)

Salzburg-opera bij Medici.tv
Verschillende registraties van opera’s die deze zomer in Salzburg werden opgevoerd, zitten nog niet achter de betaalmuur van Medici.tv. Wie zich registreert, kan als proef gratis kijken naar onder meer Monteverdi’s L’incoronazione di Poppea in een regie van Jan Lauwers en met dirigent William Christie. De hoofdrollen worden gezongen door onder anderen Sonya Yoncheva, Kate Lindsey en Stéphanie d’Oustrac. De Salzburg-productie van Mozarts Idomeneo, met Russell Thomas (Idomeneo) en Paula Murrihy (Idamante), staat nog op de site van Medici.tv. Hier was Peter Sellars de regisseur en leidde Teodor Currentzis het orkest.
Medici.tv: on demand.

Beekman beperkt zichtbaar
Op Arte Concert worden video’s, vanwege de rechten, soms afgesloten voor bezoekers uit Nederland. Met een Nederlands IP-adres is niet te zien hoe Marcel Beekman Aristée/Pluton zingt in Orphée aux enfers onder regie van Barrie Kosky in Salzburg. Hij vertelde erover in de zomerserie van Place de l’Opera. De video is vanuit Frankrijk en Duitsland – landen die participeren in Arte – vermoedelijk wel op te vragen.
Arte: on demand.

Nieuw op YouTube

Het is even doorbijten bij de geestig bedoelde introductie van de video van Lukáš op zijn kanaal Totally Pretentious. Volgens de credits was William Shakespeare uitvoerend producent en deed Terrence Malick de montage. Als dat achter de rug is, gaat Lukáš los op verschillende opera’s.

Audio

Oude muziek op Radio 4
Het Zomeravondconcert op NPO Radio 4 is vrijwel de hele week op het Festival Oude Muziek in Utrecht. Daar is onder het festivalthema Napels veel vocaals te beleven, zo blijkt uit de programmering van de radio-uitzendingen. Hier is een overzicht:

Op zaterdag 24 augustus opent het festival met het Ghislieri-koor en -orkest onder leiding van Giulio Prandi. De Mis in D van Giovanni Pergolesi en het Dixit Dominus van Niccolò Jommelli staan op het programma.

Zondag 25 augustus is het Moederdag op het festival, met het ensemble Gli Angeli Genève onder leiding van Stephan MacLeod op het podium van TivoliVredenburg. Er worden vier Stabat Maters uitgevoerd, van Scarlatti, Arvo Pärt, Palestrina en Pergolesi. Het concert is ook te zien op de website van NPO Radio 4.

Jordi Savall. (© Josep Molina)

La Capella Reial de Catalunya, met onder anderen de sopranen Lucía Martín-Cartón en Adriana Fernández, brengt op maandag 26 augustus een programma van anonieme liederen uit het Cancionero de Montecassino en composities van Willaert, Gombert, Ortiz en De Cabezón. De zangers worden begeleid door het ensemble Hespèrion XXI onder leiding van Jordi Savall.

Het ensemble Stile Galante treedt op met de Zweedse sopraan Ann Hallenberg in een programma gewijd aan de primo uomo Farinelli. De zangeres en musici brengen een concertavond zoals die rond 1750 in de koninklijke vertrekken in Napels kan hebben geklonken. De uitzending is op dinsdagavond 27 augustus.

Artist in residence Marco Mencoboni deed onderzoek naar het cantar lontano, het musiceren met zangers in groepen opgesteld op kerkbalkons. Deze praktijk was courant in het Italië van de zestiende en zeventiende eeuw. In Utrecht leidt dat tot een ruimtelijke uitvoering met meer dan twintig zangers en instrumentalisten. Met het grote barokorgel van TivoliVredenburg wordt een vesper van Diego Ortiz uitgevoerd.

Werk van Monteverdi, Rossi en Allegri klinkt op vrijdagavond, als Le poème Harmonique onder leiding van Vincent Dumestre religieuze gezangen brengt die vanaf de middeleeuwen populair waren in Napels.

Alle uitzendingen beginnen om 20.00 uur. Sommige optredens zijn als livestream met beeld te volgen op www.nporadio4.nl/live. Meer informatie staat op de website van het Zomeravondconcert.
NPO Radio 4: komende week.

Zomer op zondagochtend
De zomerversie van het Zondagochtendconcert biedt een opname uit 2007 van sopraan Ilse Eerens, bariton Neal Davies en het Groot Omroepkoor, samen met de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Peter Biloen. In het Amsterdamse Concertgebouw werd het requiem van Fauré uitgevoerd.
NPO Radio 4: zondag 25 augustus om 10.00 u.

Mozart in de Proms
Een semiscenische uitvoering van Mozarts Die Zauberflöte wordt op dinsdag 27 augustus opgevoerd in de Royal Albert Hall in Londen. Enkele van de hoofdrollen: David Portillo (Tamino), Björn Bürger (Papageno) en Brindley Sherratt (Sarastro). Het Glyndebourne Chorus en het Orchestra of the Age of Enlightenment worden geleid door Ryan Wigglesworth.
BBC Radio 3: dinsdag 27 augustus om 20.00 u.

Christian Gerhaher. (© Hiromichi Yamamoto)

Gerhaher zingt Mahler
In de serie BankGiro Loterij Zomerconcerten treedt donderdag het Gustav Mahler Jugendorchester op met dirigent Herbert Blomstedt. De jonge musici spelen werk van Richard Strauss en Beethoven. Met als solist bariton Christian Gerhaher worden Mahlers Rückert-Lieder uitgevoerd.
NPO Radio 4: donderdag 29 augustus om 20.00 u.

Händel met Cody
Cody Quattlebaum, afgelopen jaar lid van De Nationale Opera Studio, maakt zijn Proms-debuut als Zebul in het oratorium Jephtha van Händel. Het stuk wordt tijdens de Proms uitgevoerd door onder anderen Allan Clayton, Jeanine De Bique en Tim Mead. Het Scottish Chamber Orchestra en Chorus worden gedirigeerd door Richard Egarr.
BBC Radio 3: vrijdag 30 augustus om 20.00 u.

Weektip

Missen van Joosken
Van het Festival Oude Muziek staan veel opnames op YouTube. De artist in residence van dit jaar, Marco Mencoboni, was ook in 2018 te gast in Utrecht. In de video van AVROTROS Klassiek is zijn uitvoering te zien met vocaal ensemble Cantar Lontano en muzikaal ensemble Capella de la Torre onder leiding van Katharina Bäuml. Op het programma stonden enkele missen van Josquin Desprez in 2018.

Vorig artikel

Malmö Opera voert Engelse boventiteling in

Volgend artikel

Oude Muziek: Scarlatti's Agar et Ismaele

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.