AchtergrondBinnenkort

Lenneke Ruiten in seizoen 2019/2020

Terwijl de operahuizen en -gezelschappen achter elkaar hun nieuwe seizoenen lanceren, spiekt Place de l’Opera in de agenda’s van vijf bekende Nederlandse opera-artiesten. Waar leidt het nieuwe seizoen hen heen? In deel 5: sopraan Lenneke Ruiten.

Lenneke Ruiten. (© Victor Thomas)

Lenneke Ruiten staat al jaren aan de top van de operawereld. Ze vierde de afgelopen seizoenen successen bij onder meer het Festival d’Aix-en-Provence, de Munt, het Teatro alla Scala en de Salzburger Festspiele. Met hoofdrollen in Hänsel und Gretel, Das Floss der Medusa en Die Entführung aus dem Serail bij De Nationale Opera werd Ruiten ook in eigen land bekend.

Afgelopen seizoen gaf de sopraan haar concertwerk veel aandacht, dit seizoen is ze weer vaker op het operatoneel te beleven.

Snel doorgebladerd

Ruiten begint haar seizoen bij de Ópera de Oviedo in Spanje. Ze zingt Almirena in Händels opera Rinaldo, geregisseerd door Kobie van Rensburg en gedirigeerd door Aarón Zapico (6 t/m 12 oktober). De titelrol wordt gezongen door Vivica Genaux.

Op 10 november soleert Ruiten bij het Orchestre Chambre de Lausanne onder Diego Fasolis in een programma met muziek van Meyerbeer, Beethoven en Mendelssohn. Ze zingt de solopartij in Gli amori di Teolinda van Meyerbeer, naast Davide Bandieri als soloklarinettist. Het programma wordt in de dagen voorafgaand aan het concert opgenomen op cd.

Op 17 november draagt Ruiten bij aan het recitalprogramma From Russia with Love van cellist Jan Bastiaan Neven in de Oude Blasiuskerk in Delden, waar ook violist Peter Brunt en pianist Thom Janssen aan meewerken. Met Janssen geeft Ruiten op 24 november een solorecital in De Brink in Zelhem.

In december zingt de sopraan drie keer het requiem van Mozart bij de philharmonie zuidnederland en het Groot Omroepkoor onder leiding van Michele Mariotti. Andere solisten zijn Karin Strobos, Maxim Mironov en Evgeny Stavinsky. Er zijn uitvoeringen in Aken (5 december), Maastricht (6 december) en Eindhoven (8 december).

Ook oudejaarsdag is voor Ruiten een werkdag. Ze is de solist in het ‘Sylvesterkonzert’ van het Gürzenich-Orchester Köln in de Philharmonie Köln. Duncan Ward dirigeert. Ze zingt onder meer ‘Martern aller Arten’ uit Die Entführung en de waanzinscène uit Lucia di Lammermoor.

Lenneke Ruiten geeft dit seizoen meerdere recital met pianist Thom Janssen. (© Emiel Janssen)

Tijdens het grootse Mozart/Da Ponte-project in Brussel (zie ‘Onderstreept’) maakt Ruiten even tijd voor een recital in het Theater aan de Parade in Den Bosch (22 maart). Na Brussel vertrekt ze naar het Poolse Gdansk voor een uitvoering van Bachs Johannes Passion met de Musiciens du Louvre onder Marc Minkowski (8 april). Orkest en sopraan voeren hetzelfde werk op 10 april uit in Aix-en-Provence.

Bij het Noord Nederlands Orkest zingt Ruiten de sopraansolo in de negende symfonie van Beethoven, gedirigeerd door Risto Joost. Er zijn uitvoeringen in Groningen (16 april), Assen (17 april) en Leeuwarden (18 april).

Met het Ensemble Pygmalion maakt Ruiten in mei een korte Europese tournee. Ze brengen de Mis in C van Mozart, gedirigeerd door Raphaël Pichon. Er zijn van 10 tot en met 13 mei concerten in Lyon, Turijn, Parijs en Bordeaux.

Op 16 mei is Ruiten te gast op het Internationaal Lied Festival Zeist. Met Thom Janssen geeft ze een recital met repertoire van Schumann en Schubert.

Van 29 tot en met 31 mei zingt Ruiten drie keer de sopraansolo in Il Delirio Amoroso van Händel in het Auditorio Nacional de Música in Madrid, begeleid door het Philadelphia Orchestra onder Emmanuelle Haïm.

Ruitens seizoen eindigt met nog twee uitvoeringen van Beethovens negende, eerst in Belgrado (21 juni) en vervolgens in Dortmund (28 juni).

Onderstreept

De tweede helft van Lenneke Ruitens seizoen staat in het teken van een groots Mozart/Da Ponte-project bij de Munt in Brussel. Het operahuis brengt alle drie de Da Ponte-titels in een met elkaar verbonden cyclus, geregisseerd door de kunstenaarsgroep Clarac-Deloeuil > le lab. Antonello Manacorda heeft de muzikale leiding over de trilogie.

Ruiten heeft in elke opera een rol: in Le nozze di Figaro heeft ze een acterende rol, in Così fan tutte is ze Fiordiligi en in Don Giovanni zingt ze Donna Elvira. Naast haar staan zangers als Juan Francesco Gatell, Rinat Shaham, Robert Gleadow en Iurii Samoilov.

De trilogie wordt van 18 februari tot en met 28 maart zes keer uitgevoerd.

Klikken en kijken

Zie voor alle details van Lenneke Ruitens seizoen haar persoonlijke website. Zie voor meer informatie over de Mozart/Da Ponte-cyclus in Brussel de website van de Munt.

Hieronder is Ruiten te zien in een eerdere vertolking van Fiordiligi in Così fan tutte (bij het Orkest van de Achttiende Eeuw) en in een uitzending van Podium Witteman eerder dit jaar.

Vorig artikel

Reisopera en Sonnevanck brengen Zwijnenstal

Volgend artikel

Opera in de media: week 40 van 2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.