BinnenkortNieuws

Reisopera en Sonnevanck brengen Zwijnenstal

De Nederlandse Reisopera en Theater Sonnevanck gaan vanaf 6 oktober op tournee met de familievoorstelling Zwijnenstal, geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar. Het stuk is geschreven door Marije Gubbels en wordt ook daar haar geregisseerd.

Campagnebeeld van Zwijnenstal, met op de foto acteur Rop Verheijen. (© Benning & Gladkova)

Zwijnenstal is losjes gebaseerd op het boek Animal Farm van George Orwell. Het gaat over de gelukkige en altijd lachende dieren van de Dierenboerderij, die hun boer hebben verjaagd en nu alles zelf doen. Centrale thema’s zijn macht, recht en onrecht.

“Het gaat niet alleen over slechteriken die ten koste van alles en iedereen de baas spelen, maar ook over de anderen die dat laten gebeuren”, zegt Marije Gubbels. “In het klein zie je dat op school, in de klas en tussen vrienden. Waarom doe je mee met dingen waar je het eigenlijk niet mee eens bent?”

Marije Gubbels is regisseur en schrijver. Ze werkt al geruime tijd als vaste gastregisseur bij Theater Sonnevanck in Enschede, waar ze de voorstellingen Engel met vieze voeten, Tijl Uilenspiegel, Sissi en Edward Scharenhand maakte.

Voor Zwijnenstal werkt Gubbels samen met componist Thijs Borsten. Hun teksten en muziek worden uitgevoerd door Ilse Warringa, Rop Verheijen, Freek den Hartogh en Whitney Sawyer. Warringa en Verheijen zijn bekend van De Luizenmoeder. De hele cast was al eerder in producties van Sonnevanck te zien.

Zwijnenstal is de vierde samenwerking tussen Theater Sonnevanck en de Reisopera. Nicolas Mansfield, directeur van het Enschedese operagezelschap, belooft “een spannende muzikale komedie waar kinderen vanaf 8 jaar én hun ouders of grootouders samen van kunnen genieten”.

Zwijnenstal gaat op 6 oktober in Theater Sonnevanck in Enschede in première en is op 8 en 9 oktober in het Wilminktheater in Enschede te zien. Daarna volgt een tournee door het hele land. Zie voor meer informatie de website van de Nederlanse Reisopera.

Hieronder de teaser van de voorstelling:

Vorig artikel

Ron Howard verfilmt superster Pavarotti

Volgend artikel

Lenneke Ruiten in seizoen 2019/2020

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.