Binnenkort

Opera in de media: week 40 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 40 van 2019 (28 september – 4 oktober) aandacht voor de radio-uitzending van de Pag/Cav-double bill door De Nationale Opera en de wereldpremière van Hercules van Rob Zuidam in de NTR ZaterdagMatinee.

Video

Ildebrando D’Arcangelo.

Nozze met d’Arcangelo
De bekendste naam in de cast die Le nozze di Figaro van Mozart uitvoert in het Grand Théâtre de Genève is vermoedelijk Ildebrando d’Arcangelo. Hij zingt de rol van graaf Almaviva. Guido Loconsolo (Figaro) en Regula Mühlemann (Susanna) zingen de andere hoofdrollen. De enscenering werd gemaakt door Tobias Richter. Voor het Orchestre de la Suisse Romande staat Marko Letonja.
Arte: zondag 29 september om 23.55 u.

Jenůfa in Brno
De stream die OperaVision uitzendt van de opera Jenůfa van Janáček komt uit het Nationaal Theater in Brno, waar het stuk 115 jaar geleden in première ging. Pavla Vykopalová zingt de titelrol in deze productie, die wordt geregisseerd door Martin Glaser en gedirigeerd door Marko Ivanović. Hij leidt de solisten en het koor en orkest van het Nationaal Theater.
OperaVision: woensdag 2 oktober om 18.00 uur en daarna on demand.

Britten in Wenen
Benjamin Brittens A Midsummer Night’s Dream wordt in Wenen uitgevoerd onder muzikale leiding van Simone Young en in een regie van Irina Brook. Solisten bij het orkest van de Wiener Staatsoper zijn onder anderen Lawrence Zazzo, Erin Morley en Josh Lovell. Die laatste maakt sinds ruim een jaar deel uit van het ensemble van de Wiener Staatsoper. In 2018 won hij de Grand Prize en de Opera Prize van het 52stee Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch.
StaatsoperLive: woensdag 2 oktober om 19.00 u.

Nieuw op YouTube

Masterclass
Tenor Juan Diego Flórez is te zien in een video van een masterclass die hij gaf voor publiek bij het Londense Royal Opera House. “Hier ziet u dingen die u normaal als publiek in de zaal niet meekrijgt, de vocale dingen die achter de schermen gebeuren en waar zangers zich druk over maken”, zegt de tenor in zijn introductie van de video, die ‘How to sing opera’ heet.

Audio

Hercules in première
De NTR ZaterdagMatinee staat in het teken van een wereldpremière: Hercules van Robert Zuidam wordt voor het eerst uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van James Gaffigan. Solisten zijn sopraan Annemarie Kremer en bariton Bastiaan Everink, om wiens leven als marinier de eenakter draait. Place de l’Opera sprak de zanger onlangs over de totstandkoming van het nieuwe werk. Instrumentale muziek van Schubert en Hindemith staat ook op het programma.
NPO Radio 4: zaterdag 28 september om 14.00 u.

Live vanuit Amsterdam
Het NTR-programma Opera Live komt deze zaterdag live vanuit Nationale Opera & Ballet. Daar worden Leoncavallo’s Pagliacci en Mascagni’s Cavalleria rusticana uitgevoerd door solisten als Anita Rachvelishvili, Ailyn Pérez en Brian Jagde, plus een niet onaanzienlijke bijdrage van het Koor van De Nationale Opera. Het orkest staat onder leiding van Lorenzo Viotti. Voorafgaand spreekt Hein van Eekert met operadirecteur Sophie de Lint en in de pauze is er een interview met Anita Rachvelishvili.
NPO Radio 4: zaterdag 28 september om 19.00 u.

Christian Gerhaher. (© Hiromichi Yamamoto)

Figaro in Londen
Met een Figaro van bariton Christian Gerhaher en een Susanna van sopraan Joelle Harvey is de uitvoering van Le nozze di Figaro bij het Royal Opera House bezet met bekende namen. Vergeet ook bariton Simon Keenlyside als graaf Almaviva niet. John Eliot Gardiner dirigeert niet zijn eigen ensemble, maar het orkest van de Royal Opera.
BBC Radio 3: zaterdag 28 september om 19.30 u.

Eisler in Hilversum
In het kader van het Eisler Festival 2019 voeren leden van het Metropole Orkest onder leiding van Werner Herbers liederen uit van de Duitse componist, die zowel in eigen land als in de VS werd vervolgd. Jelle Leistra zingt bij het vocaal ensemble onder leiding van Arjan van Baest.
NPO Radio 4: zondag 29 september om 20.00 u.

Gluck in München
Bij de Bayerische Staatsoper werd een uitvoering van de opera Alceste van Gluck opgenomen, met Antonello Manacorda voor het eigen orkest van het operahuis. In de hoofdrollen zongen Charles Castronovo en Dorothea Röschmann.
BBC Radio 3: donderdag 3 oktober om 15.00 u.

Weektip

Monteverdi in Versailles
Een nieuwe lange video op het YouTube-kanaal van Culturebox is gewijd aan een optreden van Raphaël Pichon met zijn Ensemble Pygmalion. Als soliste ziet u onder anderen Léa Dessandre in Les Vêpres de la Vierge van Claudio Monteverdi. Het concert werd geregistreerd in de Chapelle Royal in Versailles.

Vorig artikel

Lenneke Ruiten in seizoen 2019/2020

Volgend artikel

Win vrijkaarten voor Elīna Garanča!

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.