BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Netty, Hilda en Lotte

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 216.

Wereldvrede
Meer dan 2,5 miljoen mensen heeft mezzosopraan Joyce DiDonato wereldwijd bereikt met haar In War and Peace-tournee, die in 2016 Amsterdam aandeed. Ze eindigt in New York in gezelschap van twee gasten: opperrechter Ruth Bader Ginsburg en schrijfster Donna Leon.

Endlich in Schwaben
Regisseur Lotte de Beer had afgelopen zondag in Stuttgart première van haar enscenering van Don Carlos van Verdi. De SWR sprak haar tijdens de repetities. “Wenn wir die Leuten finden, dan hat das Genre alles was wir heute brauchen”, zegt De Beer, die onder meer Björn Bürger en Falk Struckmann in haar cast heeft.

Inmiddels zijn de eerste recensies binnen: de anonieme recensent van de Bayerische Rundfunk zag “beklemmende intensiteit”.

Alle Menschen hören Ludwig
Het Beethoven-jaar 2020 is in aantocht. Wie nu al alles van Beethoven in huis wil hebben, koopt voor net geen 240 euro het complete werk, met vocale bijdragen van onder anderen Peter Schreier, Anne Sofie von Otter en Anthony Rolfe Johnson.

Leppard overleden
Afgelopen week overleed dirigent Raymond Leppard. The Guardian herdacht hem.

Jong talent
De Dutch National Opera Academy, een masteropleiding van de conservatoria van Amsterdam en Den Haag, krijgt weer ruimte voor nieuwe studenten. In januari komt de huidige bezetting met Mark Adamo’s opera Little Women.

Knus
Annette Isserlis, medeoprichter en violist van het Orchestra of the Age of Enlightment, maakt een podcast met de zeer Britse titel ‘Tea with Netty’. Onlangs was countertenor Iestyn Davies te gast.

Toperettas
Kurt Gänzl maakte voor Bachtrack een toptien van operettes. Op tien eindigde Cy Coleman’s On the Twentieth Century.

Van Katja naar Sieglinde
Afgelopen zondag zong Eva-Maria Westbroek de laatste Katja Kabanova in een serie van de Staatsoper Berlin. Vanaf 16 november zingt ze in Amsterdam Sieglinde in Die Walküre.

Don jarig
Het is vandaag precies 232 jaar geleden dat Mozarts Don Giovanni in première ging in Praag. Er zijn bronnen die beweren dat Casanova persoonlijk heeft geadviseerd aan librettist Da Ponte en dat hij bij de eerste voorstelling in de zaal zat.

Prijskans
Binnenkort wordt tijdens het festival November Music de opera Harriet opgevoerd door Claron McFadden en Naomi Beeldens onder leiding van Manoj Kamps. Componist Hilda Paredes is genomineerd voor een award door de Ivors Academy of Music Creators.

Luca in Canada
De website Opera with Pearls sprak met Luca Pisaroni ter gelegenheid van zijn optreden in Fidelio. Hij vertelde onder meer over het nieuwe initiatief Opera for Peace. “It’s a new endeavour. We are trying to obviously reach new audiences, but more importantly, to use opera and music as a mean to learn how to live together even if we don’t agree on every subject.”

Anoniem
Hoe veelbesproken het werk van de moderne operaregisseur ook is, heel bekend zijn hun gezichten meestal niet. Al doet Peter Sellars wel zijn best herkenbaar te zijn met zijn haar. Dit is bijvoorbeeld Francesca Zambello, die onder meer La traviata, West Side Story en een complete Ring-cyclus in San Francisco ensceneerde.

Vorig artikel

Sterk spel redt Don Pasquale in Londen

Volgend artikel

Schumacher regisseert pocketversie Onjegin

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.