BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Beekman viert verjaardag Les Arts Florissants

Les Arts Florissants bestaat veertig jaar en viert dat met een verjaardagstournee door Europa. De Nederlandse tenor Marcel Beekman is één van de solisten in het jubileumprogramma getiteld A Baroque Odyssey.

Marcel Beekman. (© Sarah Wijzenbeek)

Les Arts Florissants is een vocaal en instrumentaal barokensemble dat in 1979 opgericht werd door klavecinist en dirigent William Christie. De naar een korte opera van Charpentier genoemde formatie is uitgegroeid tot één van de bekendste instellingen in de oudemuziekwereld, die sinds recente jaren ook veel doet op het gebied van educatie en talentontwikkeling.

William Christie is nog altijd muziekdirecteur van Les Arts Florissants, maar sinds 2007 werkt hij regelmatig samen met Paul Agnew, associate musical director. Tijdens de verjaardagstournee van het ensemble delen Christie en Agnew de bok.

Het feestelijke programma heet A Baroque Odyssey en bevat muziek van Händel, Purcell, Charpentier, D’Ambruis, Lully en Rameau. Opera speelt een hoofdrol in het concert, met fragmenten uit onder meer Platée, Hippolyte et Aricie, The Fairy Queen, Ariodante, Orlando en Alcina.

De musici van Les Arts Florissants werken samen met studenten van The Juillliard School. Verder heeft Christie een paar van zijn bekendste solisten verzameld: sopraan Sandrine Piau, mezzosopraan Lea Desandre, countertenor Christophe Dumaux, bariton Marc Mauillon, bas Lisandro Abadie en tenor Marcel Beekman.

Beekman boekte de afgelopen jaren grote successen met Les Arts Florissants. Zo zong hij in 2014 de hoofdrol in een veelgeprezen productie van Platée in Wenen en Parijs. En in de zomer van 2018 zong hij Nutrice in L’incoronazione di Poppea op de Salzburger Festspiele.

De verjaardagstournee begint op 8 december in het Barbican Centre in Londen en gaat daarna langs Hamburg (11 december), Baden-Baden (13 december), Madrid (15 december) en Parijs (21 december).

Zie voor meer informatie de website van Les Arts Florissants en de website van Marcel Beekman.

Vorig artikel

Laurent Pelly laat Cenerentola dagdromen

Volgend artikel

De Munt brengt Offenbachs Hoffmann

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.