Binnenkort

Opera in de media: week 50 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 50 van 2019 (7 – 13 december) aandacht voor de radio-uitzending van Wagners Walküre bij De Nationale Opera, Akhnaten bij de BBC-radio en de Mariavespers van de Bachvereniging.

Video

Anna Netrebko. (© Kirk Edwards)

Netrebko opent Scala-seizoen
De opening van het Scala-seizoen is ook op tv te zien. Het Milanese operahuis contracteerde Anna Netrebko voor de rol van Floria Tosca in de opera Tosca van Puccini. Haar collega’s Luca Salsi (Scarpia), Vladimir Sazdovski (Angelotti) en Francesco Meli (Cavaradossi) maken ook deel uit van de cast. De productie werd geregisseerd door Davide Livermore. Het Scala-orkest staat onder leiding van Riccardo Chailly.
Arte: zaterdag 7 december om 20.15 u.

Plácido in de arena
Vijftig jaar na zijn debuut in de Arena van Verona zong Plácido Domingo daar voor een jubileumconcert. Er klonken fragmenten uit drie beroemde Verdi-opera’s: Nabucco, Macbeth en Simon Boccanegra. Ook Anna Pirozzi, Arturo Chacón-Cruz en Marko Mimica werkten mee aan het concert. Muzikaal leider was Jordi Bernàcer
Arte: zondag 8 december om 16.55 u.

Actuele opera
Oddur Arnþór Jónsson, Marie Arnet en de ook in ons land bekende Elmar Gilbertsson zingen de hoofdrollen in Brothers, een opera over een militair op missie in Afghanistan. De IJslandse componist Daníel Bjarnason en regisseur Kasper Holten bewerkten Susanne Biers film Brødre tot een opera. Het stuk werd geschreven ter gelegenheid van Aarhus, Europese culturele hoofdstad.
OperaVision: vrijdag 13 december om 19.00 u.

Traviata in Madrid
Op Arte Concert is een opname uit 2015 te zien van La traviata van Verdi. In het Teatro Real in Madrid zong de Albanese soprano Ermonela Jaho de hoofdrol, naast Francesco Demuro als Alfredo Germont. Regisseur David McVicar maakte de enscenering. Het orkest werd geleid door Renato Palumbo.
Arte Concert: on demand.

Nieuw op YouTube

Hoe maak je Akhnaten?
In How an opera gets made wordt een beeld getoond van de voorbereidingen op Akhnaten van Philip Glass bij de Metropolitan Opera. De voorstelling is als encore nog te zien in enkele bioscopen in Nederland.

Audio

Händel in het Concertgebouw
Judas Maccabaeus van Händel klinkt zaterdag in het Amsterdamse Concertgebouw. De NTR ZaterdagMatinee brengt een uitvoering van Capella Cracoviensis met dirigent Jan Tomasz Adamus. Solisten zijn onder anderen sopraan Rebecca Bottone, mezzo Marta Wryk en tenor Joshua Ellicott.
NPO Radio 4: zaterdag 7 december om 13.00 u.

Die Walküre op de radio
NTR Opera Live nam recent Die Walküre van Richard Wagner op in Nationale Opera & Ballet. Bij de laatste keer voor deze Pierre Audi-enscenering staat Marc Albrecht voor het Nederlands Philharmonisch Orkest. In de hoofdrollen zingen Michael König en Eva-Maria Westbroek als Siegmund en Sieglinde en Iain Paterson als Wotan. In Opera Live heeft Hein van Eekert een interview met één van de Walküren, mezzosopraan Eva Kroon.
NPO Radio 4: zaterdag 7 december om 17.30 u.

Scène uit Akhnaten bij de Metropolitan Opera. (© Karen Almond / Met Opera)

Akhnaten uit New York
Vanuit New York presenteert de BBC-radio de uitvoering van Akhnaten van Philip Glass. Countertenor Anthony Roth Costanzo zingt de rol van de farao die de zon aanbidt. Ook op het podium van de Metropolitan Opera staan onder anderen J’Nai Bridges en Aaron Blake. Het koor en orkest van de Met worden geleid door Karen Kamensek.
BBC Radio 3: zaterdag 7 december om 19.30 u.

Zang in Spiegelzaal
Deze week wordt er in Spiegelzaal gezongen door een koor en een solist. Gregor Bak komt met het Oeral Kozakkenkoor naar het Concertgebouw, en countertenor Sytse Buwalda is met zijn vrienden te gast bij Hans van den Boom.
NPO Radio 4: zondag 8 december om 10.00 u.

Schumann met Gardiner
Dit weekend is Robert Schumanns Szenen aus Goethes ‘Faust’ tweemaal te zien in het Amsterdamse Concertgebouw. Daarvoor komt Sir John Eliot Gardiner naar Nederland. Hij staat voor het Koninklijk Concertgebouworkest en leidt de musici en de zangers, onder wie bariton Christian Gerhaher, sopraan Christiane Karg en alt Ann Hallenberg.
NPO Radio 4: zondag 8 december om 14.00 u.

Prohaska in De Doelen
Het Avondconcert is live bij het optreden van Camerata Bern en sopraan Anna Prohaska. Op het programma staat werk van onder anderen Holst, Martin en Taverner. De uitzending komt uit De Doelen in Rotterdam.
NPO Radio 4: donderdag 12 december om 20.00 u.

Bach in Utrecht
De Nederlandse Bachvereniging is op tournee met de Mariavespers van Monteverdi. Het ensemble speelt onder leiding van Andrew Parrott in TivoliVredenburg. Solisten zijn onder anderen Griet de Geyter, Rodrigo del Pozo en Zachary Wilder.
NPO Radio 4: vrijdag 13 december om 20.00 u.

Weektip

Purcell in Utrecht
Op 13 december start de tournee van BarokOpera Amsterdam met Queen Mary, een nieuwe productie vol muziek van Henry Purcell. Binnenkort komt directeur Frédérique Chauvet uitgebreid aan het woord op Place de l’Opera over de nieuwe voorstelling. Als opwarmer deze uitvoering van King Arthur van Purcell door La Fenice onder leiding van Jean Tubéry, met het koor Vox Luminis onder leiding van Lionel Meunier. De opname is gemaakt tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht.

Vorig artikel

De zesde van Frommermann is verschenen

Volgend artikel

Hilda Paredes wint Ivors Composer Award

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.