AchtergrondBinnenkortFeaturedInterviews

Studio Nibelheim: Frédérique Chauvet

BarokOpera Amsterdam viert met de voorstelling Queen Mary zijn twintigjarig jubileum. “Wat we twintig jaar geleden presenteerden, bestond nog niet”, zegt oprichter Frédérique Chauvet in een interview over haar muzikale opvattingen, haar werk als fluitist en dirigent en haar rol als artistiek leider van BarokOpera Amsterdam.

Frédérique Chauvet.

BarokOpera Amsterdam brengt producties die voortkomen uit een eigenzinnige visie op authentiek muziektheater. De voorstellingen zijn gericht op een breed publiek van theater- en muziekliefhebbers.

In dit interview, aangekleed met muziekfragmenten, vertelt oprichter Frédérique Chauvet over haar muzikale opleiding en ontwikkeling en de aanpak van oude muziek op instrumenten uit de periode waarin het werk ontstond. Vaak is dat werk van haar lievelingscomponist Henry Purcell. Haar muzikale horizon is echter breder: ze bracht ook werk van Mozart, Rameau en Händel, en ze onderzoekt graag de opéras comiques van Offenbach en anderen.

De komende maanden speelt BarokOpera Amsterdam de door Sybrand van der Werf geregisseerde productie Queen Mary. Op muziek van Purcell wordt het verhaal verteld van Mary Stuart II, die samen met haar gemaal, koning Stadhouder Willem III van Oranje, Groot-Brittannië klaarstoomde om een wereldmacht te worden. Het vocale ensemble bestaat uit sopraan Marije van Stralen, countertenor Oscar Verhaar, tenor Mattijs Hoogendijk en bariton Pieter Hendriks. Queen Mary gaat op 13 december in première in Den Haag, de tournee loopt tot eind april.

U kunt de podcast hier online beluisteren en downloaden. Abonneren op onze podcasts kan via iTunes of Soundcloud. Daar vindt u ook de vorige afleveringen. Voor Android is er de Google Podcasts-app. Als u daarin via de zoekfunctie Studio Nibelheim intypt, komt u vanzelf bij de podcasts.

Studio Nibelheim is ook te vinden op Spotify.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Elza, Ludwig en Maartje

Volgend artikel

Luikse opera brengt La Cenerentola

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.