BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Elza, Ludwig en Maartje

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 222.

Ludwig’s box
Het 250ste geboortejaar van Beethoven wordt komend jaar uitgebreid herdacht. Om op alles voorbereid te zijn, kunt u bij Naxos een cd-box kopen met het complete werk, inclusief de opera Fidelio, op negentig cd’s. Voor het hele oeuvre bent u nog geen tien tientjes kwijt.

Antony blijft
Goed nieuws voor wie van bevlogen muziek maken houdt.

Olga in Wenen
Componist Olga Neuwirth maakte eerder werken als American Lulu, gebaseerd op de opera van Alban Berg, en de video-opera Lost Highway. Haar nieuwste opera, Orlando, is de eerste door een vrouw gecomponeerde productie van de Wiener Staatsoper.

Stamina
Interview met Catherine Foster, die in 2013 de rol van Brünnhilde zong in de Ring van Pierre Audi in Amsterdam. Foster staat bekend om haar Wagner- en Strauss-rollen. Ze legt het verschil uit tussen dat repertoire en het lichtere materiaal in opera: “A couple of main differences I think are required is stamina, size of voice and the ability to be able to sing full out for a long time.”

Overal sprookjes
Parallel aan de voorstellingen in Amsterdam van La Cenerentola programmeerde de Opéra Royal de Wallonie een serie van Rossini’s sprookjesopera. In de cast zitten bekende namen als Levy Sekgapane en Karine Deshayes. Cécile Roussat en Julien Lubek regisseren en maken de vormgeving.

En als we volledig willen zijn, hoort de Hamburgse Cenerentola er ook bij.

Andere kerst
Wie kersterig wil doen, maar iets anders wil horen dan de Messiah of het Weihnachtsoratorium, kan onder meer terecht in de Laurenskerk in Rotterdam.

Girl Talk
Twee influencerettes over wat men op het gezicht smeert en er later weer af moet.

Klassieke hits
Bach, Finzi en Poulenc, allemaal te vinden op de klassieke kersttoptien van The Telegraph.

De één zegt geld, de ander money
Er zit beweging in de relatie tussen de freelance zangers en De Nationale Opera.

Eetwie
Bijna nergens meer te vinden in dit digitale tijdperk. Maar dirigenten en zangers die potlood en vlakgom bij de repetities bij de hand hebben, gebruiken ze nog. Ook voor de puntenslijper natuurlijk.

Elza is coming to town
Ze zingt nu nog in New York (ook in de bioscoop te zien), maar binnenkort is ze in Nederland voor zowel een concertante (ook onder leiding van Yannick Nézet-Séguin) en geënsceneerde (De Nationale Opera) Frau ohne Schatten. Ze zingt de Kaiserin.

Muziekdoosje van Amsterdamse bomen
Vanavond gaat Les contes d’Hoffmann in première in Brussel. De promo werd gemaakt met Nederlands aandeel.

Dame in het lang
De dame werkt niet met computers en loopt niet over catwalks, al ziet ze er wel zo uit. Ze zoent soms met collega’s. Wat ze doet, ontdekken de kinderen in deze video.

Vorig artikel

Wesseling debuteert als Jezibaba in Antwerpen

Volgend artikel

Studio Nibelheim: Frédérique Chauvet

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.