BinnenkortNieuws

Met brengt Porgy and Bess in bioscoop

De Metropolitan Opera brengt op zaterdag 1 februari Gershwins Porgy and Bess live in de bioscoop, in een productie die in januari 2019 bij De Nationale Opera in Amsterdam te zien was. Eric Owens en Angel Blue zingen de hoofdrollen.

Eric Owens en Angel Blue in Porgy and Bess. (© Ken Howard / Met Opera)

Porgy and Bess is één van de bekendste Amerikaanse opera’s. Het is gebaseerd op de roman Porgy van DuBose Heywards. George Gershwin schreef de muziek, zijn broer Ira het libretto. Het verhaal speelt zich af in een arme Afro-Amerikaanse wijk in Charleston, South Carolina, aan het begin van de twintigste eeuw. Tegen de achtergrond van armoede en verslaving wordt de relatie van de verlamde bedelaar Porgy en de verslaafde Bess beschreven.

Voor de English National Opera, De Nationale Opera en de Metropolitan Opera maakte regisseur James Robinson een traditionele productie van Gershwins werk. De enscenering ging in 2018 in première in Londen en deed in januari 2019 Amsterdam aan, waar de voorstellingen al snel uitverkocht waren.

In zijn recensie prees Place de l’Opera het “grootse poppenkastachtige decor” als “overweldigend”. “Hoewel Porgy and Bess voor de echte klassiekemuziekfan wellicht niet indrukwekkend genoeg is, is het vanwege de mooie, herkenbare muziek en de sterk presterende solisten toch een must-see.”

Een deel van de solisten uit de Amsterdamse speelreeks keren terug in de New Yorkse serie, onder wie Eric Owens (Porgy), Latonia Moore (Serena) en Frederick Ballentine (Sportin’ Life). Andere castleden zijn onder anderen Angel Blue (Bess), Golda Schultz (Clara), Alfred Walker (Crown) en Denyce Graves (Maria).

Porgy and Bess is in Nederland te zien bij verschillende vestigingen van Pathé, Theater de Speeldoos in Baarn en Foroxity Filmarena in Limburg.

Zie voor meer informatie over de productie de website van de Metropolitan Opera.

Hieronder een fragment uit de productie: Golda Schultz zingt het bekendste nummer uit de opera, ‘Summertime’.

 

Vorig artikel

Het barokke gezicht van Malta

Volgend artikel

OPERA2DAY op tournee met Opera Melancholica

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.