Binnenkort

Opera in de media: week 7 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 7 van 2020 (8 – 14 februari) aandacht voor een oratorium van Stradella in de NTR ZaterdagMatinee, voor L’Île du rêve van Reynaldo Hahn en voor Rusalka uit Antwerpen.

Zaterdag 8 februari

Thomas Dolié zingt in L’Île du rêve. (© Julien Benhamou)

NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op NPO Radio 4): Collegium 1704 onder leiding van Václav Luks brengt Stradella’s San Giovanni Battista (Johannes de Doper). Solisten zijn onder anderen countertenor Christophe Dumaux en sopraan Arianna Vendittelli. Na afloop spreekt Hans Haffmans met dirigent Vaclav Luks over het voorgaande concert.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): uit 1898 dateert L’Île du rêve van Reynaldo Hahn. De recente opname komt uit het Prinzregententheater in München. Le Concert Spirituel en het orkest van de Beierse Omroep worden geleid door Hervé Niquet. Solisten zijn onder anderen Hélène Guilmette, Ludivine Gombert en Thomas Dolié. Het bonusmateriaal in de uitzending komt van onder anderen Susan Graham, Véronique Gens en Graham Johnson.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): Berlioz’s Faust wordt door de BBC-radio uitgezonden vanuit New York. In de hoofdrol zingt tenor Michael Spyres, mezzosopraan Elīna Garanča is Marguerite. Koor en orkest van de Metropolitan Opera worden gedirigeerd door Edward Gardner.

Zondag 9 februari

Het Zondagmiddagconcert (om 14.00 uur op NPO Radio 4): het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Francois-Xavier Roth begeleidt sopraan Anna Prohaska in werk van onder anderen Rameau, Gluck en Mozart.

Nieuw op YouTube

Yoncheva in Moskou
In november vorig jaar trad sopraan Sonya Yoncheva met tenor Marin Yonchev – haar jongere broer – op in Moskou. De twee werden begeleid door het Svetlanov Symphony Orchestra onder leiding van Diego Matheuz. Het programma bestond uit werk van Puccini.

Donderdag 13 februari

Afternoon concert (om 15.00 uur op BBC Radio 3): Die Gezeichneten van Schreker werd in april 2019 opgevoerd door de Staatsoper Hannover. Tenor Robert Künzli, bas Stefan Adam en sopraan Karine Babajanyan zijn enkele van de solisten. Mark Rohde is de dirigent.

Vrijdag 14 februari

Vrijdagconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): vanuit Utrecht hoort u het Groot Omroepkoor onder leiding van Peter Dijkstra. Solisten zijn onder anderen sopraan Sarah Brady en bariton Sebastian Wartig in Brahms’ Ein deutsches Requiem.

OperaVision (vrijdag 14 februari om 19.00 uur): Rusalka van Antonín Dvořák was recent bij Opera Vlaanderen te zien in een regie van Alan Lucien Øyen en met Giedrė Šlekytė voor het orkest. Rusalka werd gezongen door Pumeza Matshikiza, Kyungho Kim was de prins en Ježibaba werd vertolkt door Maria Riccarda Wesseling.

Arte Concert (on demand): de premièreversie van Fidelio, Leonore, van Beethoven in een recente opname uit de Wiener Staatsoper. Solisten zijn onder andere Jennifer Davis (Leonore), Benjamin Bruns (Florestan) en Thomas Johannes Mayer (Pizarro). Tomáš Netopil staat voor het orkest.

Vorig artikel

De Beer genomineerd voor Opera Award

Volgend artikel

Sopraan Mirella Freni (84) overleden

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.