Nieuws

De Beer genomineerd voor Opera Award

Regisseur Lotte de Beer is genomineerd voor een International Opera Award. Ook de Munt in Brussel en het koor van Opera Vlaanderen maken kans op een award. De shortlists voor de prestigieuze operaprijzen werden woensdag bekendgemaakt.

Lotte de Beer. (© Philipp Ottendörfer)

De International Opera Awards worden sinds 2012 uitgereikt. Dit jaar zijn in achttien categorieen prijzen te winnen. Een internationale jury van journalisten, operadirecteuren, dirigenten en ontwerpers maakte de shortlists.

Lotte de Beer, die zich momenteel in Düsseldorf voorbereidt op een nieuwe productie van Alcina, is genomineerd in de categorie ‘Director’, naast bekende namen als Robert Carsen en Graham Vick. De Beer is de enige Nederlandse genomineerde dit jaar.

Opera Vlaanderen, dat regelmatig succes heeft bij de Opera Awards, is met zijn koor genomineerd in de categorie ‘Chorus’ en moet het opnemen tegen de koren van onder meer de Metropolitan Opera en de Welsh National Opera.

De Munt is genomineerd in de prestigieuze categorie van beste operahuis, naast de Finnish National Opera, de Munt, de Oper Frankfurt, de Opéra Comique, het Royal Opera House en het Teatro Real.

De Deutsche Oper am Rhein en het Teatro Real scoren goed dit jaar: beide huizen hebben drie nominaties in de wacht gesleept. In de categorie ‘World Premiere’ strijden ze beide naar de hoofdprijs; de Deutsche Oper am Rhein met Schade, dass sie eine Hure war van Anno Schreier, het Teatro Real met Je suis narcissiste van Raquel García-Tomás.

Voor de eer van beste ‘Female Singer’ zijn Maria Agresta, Lise Davidsen, Christine Goerke, Kate Lindsey, Lisette Oropesa en Elza van den Heever genomineerd. Bij de mannen dingen Carlos Álvarez, Javier Camarena, Stephen Gould, René Pape, George Petean en Russell Thomas naar de prijzen.

Zoals ieder jaar is er een Readers’ Award, waarvoor iedereen vanaf nu zijn stem kan uitbrengen op de website van de Opera Awards. Genomineerd zijn Ildar Abdrazakov, Cecilia Bartoli, Jamie Barton, Elīna Garanča, Jonas Kaufmann, Karita Mattila, Anna Netrebko, Erwin Schrott, Michael Spyres en Bryn Terfel.

De Opera Awards worden op 4 mei uitgereikt tijdens een galaevenement in Sadler’s Wells in Londen. Tijdens de uitreiking treden onder anderen Roberto Alagna en Aleksandra Kurzak op. Petroc Trelawny zal het gala presenteren.

Vorig artikel

Lotte de Beer regisseert Alcina in Düsseldorf

Volgend artikel

Opera in de media: week 7 van 2020

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.