Binnenkort

Opera in de media: week 12 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 12 van 2020 (14 – 20 maart) zo veel mogelijk aandacht voor de gewijzigde programmering op radio en tv. Alle uitzendingen met publiek worden afgelast of zonder publiek uitgezonden. Dat geldt ook voor veel buitenlandse zenders.

Zaterdag 14 maart

Francis van Broekhuizen. (© Merlijn Doomernik)

Een goedemorgen met (om 10.00 uur op NPO Radio 4): in Een goedemorgen met hoort u zaterdag sopraan Francis van Broekhuizen. Ze draait haar favoriete muziek.

NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op NPO Radio 4): geen live-muziek in de NTR ZaterdagMatinee, want het Concertgebouw is dicht. U hoort wel het aangekondigde ensemble, in een opname van een jaar geleden. Toen werd door La Cetra en het Vokalensemble Basel de opera L’Olimpiade (1734) van Vivaldi uitgevoerd. Onder leiding van Andrea Marcon zongen de solisten, onder wie countertenor David Hansen, mezzosopraan Anna Aglatova en bariton Sergio Foresti.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): de uitvoering van Wagners Fliegende Holländer in New York is door sluiting van de Metropolitan Opera afgelast. Er zijn dus ook geen vertoningen in de bioscopen van het Live in HD-programma. De NPO Radio 4-uitzending gaat wel door. Presentator Hein van Eekert laat op Facebook weten dat de Met een opname van 10 maart ter beschikking heeft gesteld. Die versie wordt uitgezonden.

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): in het Avondconcert een recente opname, gemaakt in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Het Ciconia Consort speelde onder leiding van Dick van Gasteren. Maria Pedano zong en haar zus Anuschka speelde altviool in werk van Korngold, Koechlin, Kurt Weill en anderen.

Zondag 15 maart

Nieuw seizoen (om 11.00 uur op StaatsoperTV): de seizoenspresentatie van de Bayerische Staatsoper is online te volgen.

Podium Witteman (om 18.05 uur op NPO 2): vooralsnog staat voor Podium Witteman een gesprek gepland met operaregisseur Ivo van Hove over de nieuwe productie van De Nationale Opera, Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny van Kurt Weill en Bertolt Brecht. Sopraan Lauren Michelle zingt de ‘Alabama Song’, begeleid door Ernst Munneke, uit de voorstelling die maandag in première zou gaan. Er is ook aandacht voor de Nederlandse Matthäus-traditie. Sopraan Johannette Zomer en alt Elsbeth Gerritsen zingen een aria uit het werk van Bach.

La traviata (om 23.25 uur op Arte): Arte brengt een registratie van een productie van Verdi’s La traviata. De enscenering is van filmregisseur Sofia Coppola (o.a. Lost in Translation), met modeontwerper Valentino als bedenker van de kostuums. Francesca Dotto (Violetta Valéry) en Antonio Poli (Alfredo Germont) zingen de hoofdrollen.

Nieuw op YouTube

Zangcursus
In een TED-Ed-video geeft Ming Luke een korte cursus over het zingen van opera. ‘Operasingers work for decades to create their squillo’, vertelt Luke in deze technische uitleg van de zangstem.

Dinsdag 17 maart

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): nieuwe ster Elsa Dreisig wordt begeleid door pianist Jonathan Ware in werken van Strauss (Vier letzte Lieder) en liederen van Rachmaninov en Duparc. De opname werd gemaakt op 4 februari 2020 in de Kammermusiksaal in Keulen.

Donderdag 19 maart

Afternoon concert (om 15.00 uur op BBC Radio 3): Reynaldo Hahns opera L’île du rêve wordt gezongen door solisten als Hélène Guilmette, Ludivine Gombert en Cyrille Dubois. Het koor van Le Concert Spirituel en het radio-orkest van München worden geleid door Hervé Niquet.

OperaVision (om 19.00 uur op OperaVision): het theater is dicht, maar de opnamen van de Mozart/Da Ponte-cyclus van de Munt in Brussel gaan door. OperaVision zendt op donderdag het eerste deel als livestream uit. Het creatieve duo van regisseur Clarac-Delœuil en dirigent Antonello Manacorda vatten de drie opera’s als één geheel op. In de hoofdrollen van Così fan tutte zingen Lenneke Ruiten, Ginger Costa-Jackson en Iurii Samoilov.

Vorig artikel

Berend Eijkhout: Sprinkhaan en Jezus

Volgend artikel

Het virus stopt de opera

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.