Binnenkort

Opera in de media: week 15 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 15 van 2020 (4 – 10 april) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s die in deze periode worden aangeboden. Tip: Parsifal van de Metropolitan Opera op Goede Vrijdag, met Jonas Kaufman.

Zaterdag 4 april

Diana Damrau. (© Michael Tammaro / Virgin Classics)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Bizets Les pêcheurs de perles werd in 2015 uitgevoerd onder muzikale leiding van Gianandrea Noseda en in een regie van Penny Woolcock. Solisten in de hoofdrollen waren Diana Damrau, Matthew Polenzani en Mariusz Kwiecien.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): Kurt Weills Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny was door de lockdown van de theaters niet te zien bij Nationale Opera & Ballet. Opera Live vond in de archieven een opname van de omroep uit 1975 met bekende Nederlandse namen in de cast, onder wie Cora Canne Meijer, Nico Boer en Lieuwe Visser. Het Groot Omroepkoor, de Koninklijke Marinierskapel en het Radio Kamerorkest stonden onder leiding van Peter Keurschnig.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): in een opname gemaakt bij het Royal Opera House hoort u John Eliot Gardiner als dirigent voor de English Baroque Soloists en het Monteverdi Choir. De opera Orphée et Eurydice van Gluck werd gezongen door Juan Diego Flórez en Lucy Crowe.

Zondag 5 april

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Macbeth van Verdi werd zes jaar geleden opgenomen met in de hoofdrol Anna Netrebko als Lady Macbeth. Andere solisten waren Željko Lučić in de titelrol en verder René Pape en Joseph Calleja. Het creatieve duo bestond uit regisseur Adrian Noble en dirigent Fabio Luisi.

Het Zondagmiddagconcert (om 12.00 uur op NPO Radio 4): het Zondagmiddagconcert begint al om 12.00 uur vanwege de uitzending van de Matthäus-Passion van Bach. De opname dateert van 2012, het Koninklijk Concertgebouworkest speelde onder leiding van Iván Fischer. Op het podium van het Concertgebouw stonden de zangers van het Groot Omroepkoor en het Nationaal Jongenskoor. Solisten waren onder anderen Mark Padmore, Peter Harvey, Peter Gijsbertsen en Henk Neven.

Jevgeni Onjegin (om 19.00 u. op het YouTube-kanaal van De Nationale Opera): De derde operastream van De Nationale Opera is een opname uit 2011 van Jevgeni Onjegin onder leiding van de in 2019 overleden dirigent Mariss Jansons. De stream wordt ter herinnering aan hem opgedragen. In de rol van Tatjana ziet u Krassimira Stoyanova, Bo Skovhus zingt Onjegin.

Recente producties (on demand op de website van Opera Vlaanderen): vanuit Antwerpen presenteert Opera Vlaanderen recente producties. In het aanbod vindt u onder meer La Juive (Jacques Fromental Halévy) in een regie van Peter Konwitschny, met Corinne Winters. Parsifal van Wagner staat online in een versie onder regie van Tatjana Gürbaca. Voor het orkest staat Cornelius Meister, de titelrol wordt gezongen door Erin Caves. Van recente datum is Rusalka, geregisseerd door Alan Lucien Øyen. In de hoofdrol zingt Pumeza Matshikiza, ook Maria Riccarda Wesseling en Zofia Hanna maken deel uit van de cast.

Nieuw op YouTube

Education Permanente
In heel Nederland zitten scholieren en studenten achter hun computerscherm voor lessen en oefeningen. U kunt de tijd nu ook goed gebruiken om uw kennis te vergroten. Bijvoorbeeld over de Peking Opera. Over Kunqu-opera schreven we al eens, hier wordt onder meer die vorm van opera vergeleken met de stukken uit de Beijing-traditie.

Maandag 6 april

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Sondra Radvanovsky zong in 2013 voor het eerst de titelrol in Norma van Bellini. Vier jaar later werd de productie van David McVicar hernomen met in de andere rollen Joyce DiDonato, Joseph Calleja en Matthew Rose. Voor het orkest stond Carlo Rizzi.

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): Holland Baroque en het Nederlands Kamerkoor maakten twee jaar geleden een tournee met de Johannes Passion van Bach. Dirigent Reinbert de Leeuw weidde zich na de Matthäus-Passion opnieuw aan een werk van Bach, ditmaal met als solisten onder anderen Joanne Lunn, Tim Mead en Benedikt Kristjánsson. De opname werd gemaakt in TivoliVredenburg.

Montagskonzert (om 20.15 uur op StaatsoperTV): het programma is nog niet bekendgemaakt, maar de Bayerische Staatsoper belooft optredens met lied, instrumentale muziek en dans, eerder opgenomen in het theater.

Dinsdag 7 april

Anna Netrebko als Aida. (© Marty Sohl / Met Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in 2018 bracht de Met een herneming van de enscenering van Aida van Verdi door Sonja Frisell. Samen met dirigent Nicola Luisotti leidde ze de productie, met een cast waarin Anna Netrebko, Anita Rachvelishvili en Aleksandrs Antonenko.

OperaVision (om 19.00 uur op OperaVision): Graham Vick ensceneerde voor het Rossini Opera Festival de opera Guillaume Tell. In 2013 zongen in deze productie onder anderen Nicola Alaimo, Juan Diego Flórez en Simon Orfila. De muzikale leiding had Michele Mariotti.

Woensdag 8 april

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): uit de tijd dat sopraan Deborah Voigt nog grote rollen zong aan de Met dateert een enscenering van Puccini’s La fanciulla del West door Giancarlo Del Monaco. Naast Voigt als Minnie ziet u onder anderen Marcello Giordani en Lucio Gallo.

Donderdag 9 april

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): super-Falstaff Ambrogio Maestri zong bij de Met de titelrol in Verdi’s opera, omgeven door collega’s als Angela Meade, Stephanie Blythe en Lisette Oropesa. Huisdirigent James Levine leidde het orkest, Robert Carsen maakte de enscenering.

Vrijdag 10 april

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): op Goede Vrijdag presenteert de Met een uitvoering van Wagners Parsifal. Voor het New Yorkse huis ensceneerde François Girard het werk van Wagner, met in de hoofdrollen Jonas Kaufmann, René Pape en Katarina Dalayman. Voor het orkest stond Daniele Gatti.

OperaVision (om 20.00 uur op OperaVision): Pavol Breslik, Thomas Allen en Maria Bengtsson zijn enkele van de solisten in Mozarts Così fan tutte. De opname uit het Royal Opera House is te zien op OperaVision. Thomas Hengelbrock leidde het orkest, de regie was van Jonathan Miller.

Het Vrijdagconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): het Vrijdagconcert brengt een opname uit het archief van de omroep. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor voerden onder leiding van dirigent Vasily Petrenko het Stabat Mater van Dvorák uit. Solisten waren onder anderen Lucrecia García, Agnes Zwierko en Peter Auty.

Vorig artikel

Studio Nibelheim: Henk Neven werkt thuis

Volgend artikel

Mijn Wagner: Lohengrin

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.