Interviews

Studio Nibelheim: Henk Neven werkt thuis

Door de coronacrisis liep de agenda van Henk Neven leeg. Zijn tournee met het Orkest van de Achttiende Eeuw werd geschrapt, net als optredens in Canada. Per Skype vertelt de bariton over zijn leven anno april 2020. Hij verwijst naar Rameau’s Les Indes Galantes: ‘Niemand gelukkiger dan wij in retraite.’

De optredens liggen stil, maar bariton Henk Neven heeft genoeg te doen: zijn kinderen helpen bij hun thuisstudie, een muurtje schilderen, werken aan een nieuw recital en luisteren naar de drilboor van de bouwvakkers onder zijn huis. Op afstand kan hij zijn conservatoriumstudenten van Codarts, waar hij docent is, begeleiden.

Echte uitvoeringen van de Matthäus-Passion van Bach zitten er niet in, maar Nederland kan via radio, tv en online genieten van een opname uit 2012. Henk Neven zingt enkele van de basaria’s bij het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Iván Fischer. Naast solisten als Mark Padmore (Evangelist) en Peter Harvey (Christus) hoort u onder anderen Renate Arends, Barbara Kozelj en Peter Gijsbertsen.

Op vrijdag 3 april is de video online te bekijken op de website van het Concertgebouw. Op Palmzondag zendt NPO Radio 4 de opname uit in het Zondagmiddagconcert. Al eerder die dag, om 10.30 uur, zendt RTL-Z de videoversie uit.

U kunt de podcast hier online beluisteren en downloaden. Abonneren op onze podcasts kan via iTunes of Soundcloud. Daar vindt u ook de vorige afleveringen. Voor Android is er de Google Podcasts-app. Als u daarin via de zoekfunctie Studio Nibelheim intypt, komt u vanzelf bij de podcasts. Studio Nibelheim is ook te vinden op Spotify.

Vorig artikel

Genomineerd: sopraan Channa Malkin

Volgend artikel

Opera in de media: week 15 van 2020

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.