BinnenkortNieuws

Metropolitan Opera brengt online concertserie

De Metropolitan Opera in New York houdt zijn huis het hele jaar nog gesloten, maar probeert de leemte op te vullen met een nieuwe serie liveconcerten. Op bijzondere locaties in de wereld brengen beroemde zangers solo- en duoprogramma’s.

Pretty Yende treedt samen met Javier Camarena op vanuit Zürich. (© Kim Fox)

De Met heeft zestien zangers gevraagd om op bijzondere locaties in hun eigen omgeving een concert te geven. De concerten worden door meerdere camera’s vastgelegd en vanuit New York live geregisseerd door Gary Halvorson, de regisseur van veel bioscoopvertoningen van de Met. Sopraan Christine Goerke treedt op als presentator van de concerten. Zij introduceert vanuit New York korte documentairesegmenten, die de solisten op locatie een korte pauze in hun optreden gunnen.

Het initiatief is bedoeld om de vaste artiesten en het publiek van de Met weer met liveoptredens te bedienen ‘in een tijd waarin beiden dat hard nodig hebben’, zegt directeur Peter Gelb. Er is voor gekozen om op de speellocaties geen toeschouwers toe te laten, maar volledig in te zetten op online publiek.

De Duitse tenor Jonas Kaufmann trapt de serie op zaterdag 18 juli af. Vanuit een barokke abdij in de omgeving van München zingt hij operahits als ‘Nessun dorma’, ‘E lucevan le stelle’ en ‘La fleur que tu m’avais jetée’. Helmut Deutsch begeleidt hem op de piano.

De serie vervolgt met Renée Fleming op 1 augustus, vanuit het Dumbarton Oaks Museum in Washington, met daarna concerten van Roberto Alagna en Aleksandra Kurzak (16 augustus, Èze), Lise Davidsen (29 augustus, Oslo), Joyce DiDonato (12 september, Barcelona), Sondra Radvanovsky en Piotr Beczala (26 september, Barcelona), Anna Netrebko (10 oktober, Wenen), Diana Damrau en Joseph Calleja (24 oktober, Wenen), Pretty Yende en Javier Camarena (7 november, Zürich), Sonya Yoncheva (21 november, Berlijn), Bryn Terfel (12 december, Wales) en Angel Blue (19 december, New York).

De ticketverkoop start op 14 juli. Kaarten kosten 20 dollar en kunnen gekocht worden op de website van de Metropolitan Opera. De concerten blijven na de live-uitzending twaalf dagen on demand beschikbaar.

Vorig artikel

Operadagen Rotterdam brengt driedaags festival

Volgend artikel

De 'Class of 2020' van DNOA

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.