BinnenkortInterviews

Aylin Sezer en Ed Spanjaard geven recital

Sopraan Aylin Sezer en pianist Ed Spanjaard geven op zondag 1 november een liedrecital in de MuziekHaven in Zaandam. Centraal in het programma staat de cyclus Four Songs van Robert Heppener. ‘Ik voelde meteen een band met de muziek en met de gedichten’, zegt Aylin Sezer.

Aylin Sezer: ‘Ik had zo genoten van de samenwerking met Ed Spanjaard dat ik graag een heel programma met hem wilde doen.’ (foto Allard Willemse)

Aylin Sezer en Ed Spanjaard leerden elkaar vorig jaar kennen toen Spanjaard op zoek was naar een zangeres die de Four Songs van Heppener met hem kon uitvoeren tijdens een herdenking van de tiende sterfdag van de componist in Vaals.

‘Ed Spanjaard had de liederen eerder opgenomen met Roberta Alexander, waarbij zij samenwerkten met Heppener zelf’, vertelt Sezer. ‘Toen Ed mij belde, was ik in Spanga aan het repeteren voor Pagliacci en kon ik alleen de teksten en een opname op Spotify vinden. Maar ik voelde meteen een band met de muziek en met de gedichten. Toen ik de bladmuziek eenmaal had bemachtigd, vond ik ze ook heel fijn zingen. Ze zitten heel goed op mijn stem en zijn zeer temperamentvol, met veel veranderingen in kleur.’

De uitvoering van de liederen smaakte naar meer. ‘Ik had zo genoten van de samenwerking met Ed Spanjaard dat ik graag een heel programma met hem wilde doen’, zegt Sezer. ‘Ed vond het ook een goed idee. Vervolgens hebben we een programma om de Heppener-liederen heen gebouwd.’

Ed Spanjaard nam de Four Songs van Heppener veertig jaar geleden op met Roberta Alexander. (foto Rob Nijpels)

Aan de Four Songs voegde het duo de bekende Vier letzte Lieder van Richard Strauss toe. Sezer kwam daarnaast met twee Turkse liederen, die ze tijdens de eerste lockdown in een online concert met Selim Doğru had gezongen. ‘Ed had deze liederen gehoord en het leek hem interessant om ze, gearrangeerd door Selim, aan het programma toe te voegen.’

Sezer heeft verder een soft spot voor Rachmaninov, van wie ‘Zing niet voor me, mooi meisje’ zal klinken. Francis Poulenc is in het programma opgenomen omdat het één van Heppeners lievelingscomponisten was.

Het recital van Sezer en Spanjaard zou oorspronkelijk in de Kleine Zaal van het Concertgebouw plaatsvinden, maar door de aangescherpte coronamaatregelen is dat niet mogelijk. Met dank aan hulp van de NTR kon het concert naar de MuziekHaven in Zaandam verplaatst worden. De NTR neemt het concert op voor latere uitzending op NPO Radio 4.

Voor Aylin Sezer is het één van de weinige optredens die nog in haar agenda zijn blijven staan. Haar hoop is vooral gevestigd op een productie van Carmen bij Opera Spanga volgend jaar, waarin ze Micaela gaat zingen. ‘Tot die tijd zijn er een paar concerten, maar het blijft spannend of die door kunnen gaan’, zegt ze.

Het optreden van Sezer en Spanjaard begint om 20.15 uur. Zie voor meer informatie de website van de MuziekHaven.

Vorig artikel

Henk Neven zingt An die ferne Geliebte

Volgend artikel

Mark Omvlee: 'Kan ik hier mijn brood mee verdienen?'

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.